Jedná se de facto o předstupeň stavebního povolení. Odpůrci stavby přitom žádali, aby byli z důvodu podjatosti z řízení vyloučeni zaměstnanci lovosického stavebního úřad. Neuspěli.

„Už 13. března 2015 bylo vydáno rozhodnutí, ve kterém jsem námitku podjatosti zamítl. Rozhodnutí bylo 1. dubna 2015 napadeno občanským sdružením (Občanské sdružení Nové Klapý pozn. redakce), které uplatnilo námitku takzvané systémové podjatosti. Tu lze uplatnit například v případech, když chce samo město stavět na svých pozemcích, nebo když chce město pokácet strom na vlastním pozemku a podobně. U plánované výstavby Volvo Truck Czech Lovosice město ale nemá žádný zájem na výsledku správního rozhodování. V tomto duchu bylo rozhodnuto a toto na konci roku potvrdil i Krajský úřad Ústeckého kraje," vysvětlil tajemník lovosického městského úřadu František Budský.

Po dobu rozhodování o námitce podjatosti stavební úřad nemohl činit žádné další kroky, až nyní tak oznámil pokračování územního řízení.

Veřejné ústní jednání k žádosti investora spojené s ohledáním na místě se uskuteční ve čtvrtek 7. dubna. Dotčené orgány, účastníci řízení i veřejnost mohou své připomínky uplatnit nejpozději právě při této schůzce.

Kauza výstavby servisního centra pro kamiony se přitom v Lovosicích táhne několik let. O vydání územního rozhodnutí k umístění stavby firma zažádala už v prosinci 2012. V květnu následujícího roku lovosický stavební úřad územní rozhodnutí vydal. Loni ho však zrušil krajský úřad. Už samotná žádost investora byla podle krajského úřadu plná chyb, dalších procesních chyb se prý dopustil stavební úřad, a to například v souvislosti s oznámením o zahájení územního řízení a pozvánkou k projednání záměru i jejich vyvěšením na úřední desce, nebo se stanovením okruhu účastníků řízení a následným rozesíláním písemností.

„Firma svou žádost na základě výtek krajského úřadu již upravila. Podle mého se jednalo o formality," zhodnotil vedoucí odboru stavebního úřadu a územního plánování v Lovosicích Petr Soldon.