Historické centrum se na jeden den vrátí do doby první republiky díky stánkům s řemeslnými dílničkami a pestrému programu s účinkujícími v dobových kostýmech.

V pořadí už pátý jarmark, který se nese v duchu českých řemesel, otevře v 9.30 hodin Staropražská kapela, v 10 hodin se očekává příjezd prezidenta T. G. Masaryka s uvítáním představiteli města u pódia před radnicí. Chybět nebude sborový zpěv ani slavnostní salvy z pušek legionářů. Prezident s doprovodem se vydá mezi řemeslníky a návštěvníky jarmarku a ve 14 hodin přednese projev.

Loni se průvodu zúčastnilo na 60 účastníků v prvorepublikovém oblečení a pořadatelé věří, že ten letošní bude ještě početnější a pestřejší. Po celý den budou návštěvníky bavit účinkující s dobovým prvorepublikovým programem typickým pro městské jarmarky s harmonikářem, hospodskými muzikanty a pouličními herci.

V programu vystoupí i úštěcké spolky a sdružení, jako jsou Úštěcké ženy či mateřská škola Pastelka. Zpestří ho módní přehlídka, ukázka historických automobilů, hasičské techniky nebo vojenské výstroje. Chybět nebude historický kolotoč, střelnice, možnost projížďky na koních nebo ponících.

„Letošní novinkou se stane prvorepubliková svatba pod širým nebem. Na faře se opět otevře dobový fotografický ateliér, kde se návštěvníci můžou nechat vyfotografovat v kostýmech i s prezidentem, navíc v sousedství instalujeme výstavku dobových předmětů, hraček, kočárků. Další představení se odehraje i v kulturním domě. Očekáváme, že i na tuto podzimní akci, která patří do série šesti úštěckých jarmarků v roce, přijde opět několik tisíc návštěvníků," uvedl hlavní pořadatel jarmarku Libor Uhlík.