Některé mají jméno, několik kratších je bezejmenných, všechny se však vlévají do Úštěckého potoka, který u Oken končí svou trasu v Labi. Loubní potok, který pramení pod Sedlem, má po většinu roku klidný tok, ale během vydatných přeháněk a prudkého tání sněhu se stává dravým tokem a může dodat Úštěckému potoku tolik vody, že dojde k jeho rozlití.

„Právě s Loubním potokem můžou nastat problémy. Je třeba upravit a prohloubit jeho koryto přímo v městské části. Některým majitelům pozemků, kterými potok prochází, se to nelíbí. Souhlas potřebuje správce toku k tomu, aby se mohla zpracovat projektová dokumentace. Proto svolal na 12. října na náš úřad veřejné projednání, kde občané i právnické osoby dostanou kvalifikované vysvětlení," říká starosta města Pavel Kundrát.

Lesy ČR zdědily Loubní potok od bývalého správce bez řady dokumentů a snaží se nedostatek odstranit. „Koryto potoka je ve špatném stavu a naším cílem je zajistit jeho zkapacitnění a vyjít tak vstříc i městu, které má zpracován povodňový plán. Je to i v zájmu občanů. Potřebujeme jejich souhlas, abychom mohli konat," vysvětluje David Niče, správce toků Lesů ČR na Litoměřicku.

Průtok vody v Úštěckém a Loubním potoku je monitorován na třech místech a hodnoty jsou automaticky odesílány a jejich hodnoty lze sledovat na webových stránkách města. První stupeň povodňové aktivity na Úštěckém potoce je vyhlašován při naměření 70 cm na hladinoměru u požární stanice v Úštěku a při 100 cm ve Vědlicích. U Loubního potoka to je 70 cm na hladinoměru na propustku pod silnicí I/15 v Úštěku.

Město trápí ještě jeden problém na Úštěckém potoku, a to je havarijní stav zdí.