„Vzorky vody i uhynulých ryb jsme v pondělí odeslali do laboratoře. V tuto chvíli probíhá kontrolní řízení, a proto nemohu k této události sdělit žádné bližší informace,“ uvedl Ovečka s tím, že výsledky rozboru bude ČIŽP znát nejspíš v řádu dnů. Na místě probíhá kontrola.

Stovky kusů uhynulých ryb zaznamenali rybáři na Labi ve Štětí v sobotu dopoledne. Jak přiblížil předseda místní organizace Českého rybářského svazu ve Štětí Martin Pokorný, o události se dozvěděl v sobotu okolo půl desáté dopoledne a hned kontaktoval dispečink Mondi.

„Na místě uhynulo odhadem asi 200 kilogramů velkých ryb, z toho i trofejní. Byl tam například 1,8 metrů dlouhý sumec. S takovou délkou šlo o jedince starého od 15 do 20 let,“ poukázal Pokorný s tím, že nevyčíslitelný je odhad velkého množství uhynulých drobných ryb, jako jsou například plotice, oukleje či perlíni. Rybáři tyto malé ryby označují pojmem bílá ryba. Mezi velkými rybami, které zatím neznámá látka, která unikla do řeky, zabila, byli i úhoři, amuři, kapři a sumci.

Mezi mrtvými rybami nacházeli rybáři i kapitální kusy sumců. Za neštěstí mohl pravděpodobně únik louhu z nedaleké fabriky.
FOTO: Ve Štětí uhynuly stovky ryb. Pravděpodobně kvůli úniku louhu

V místě výtoku se podle sdělení rybářů nacházelo větší množství ryb, neboť teplejší vodu u něj využívají v tomto ročním období jako zimoviště. Podle informací Pokorného se mrtvé ryby objevily také na jezu pod Štětským vrchem, který je od výpusti Mondi vzdálený po proudu asi dva kilometry.

Mluvčí severočeské organizace Českého rybářského svazu Jan Skalský už o víkendu uvedl, že s ohledem na charakter řeky, její šířku, průtok či hloubku lze předpokládat, že uhynulých ryb bude větší množství, než se podaří zajistit. „Určité množství řeka nejspíše odnese níže po toku, případně je zaznamenáme později, až vyplavou vlivem rozkladných procesů. Uhynulé ryby odešleme k odborné likvidaci,“ doplnil Skalský.

Situaci v pondělí komentovalo i vedení města Štětí. „Jsme v kontaktu s vedením místní organizace Českého rybářského svazu ve Štětí a zároveň jsme jako město k dispozici dalším složkám, tedy České inspekci životního prostředí, krajské sekci rybářského svazu i Policii ČR,“ informoval starosta Tomáš Ryšánek.

Mrtvé ryby. Ilustrační foto
Za úhyn ryb v Bílině může infekce. Deště působí škody dál

Stav hodlá vedení města sledovat i nadále. „Město dbá na dodržování principů ochrany přírody a životního prostředí. Takováto nehoda je velmi nešťastným a negativním zásahem do režimu Labe a věříme, že se již nebude v budoucnu opakovat,“ dodal Ryšánek.

Podle mluvčí společnosti Mondi Štětí Mileny Hucanové bylo v sobotu zaregistrováno zvýšené pH vody na závodní výpusti do Labe. „Bezodkladně jsme nasadili rychlá opatření, která pH vracela k normálu. Zdroj krátkodobého úniku, který podle monitoringu nijak nesouvisel s provozem naší technologie, jsme identifikovali v dešťové kanalizaci. Již během sobotního odpoledne bylo pH na standardních hodnotách a následně byl problematický úsek dešťové kanalizace zcela uzavřen,“ popsala opatření Hucanová s tím, že úřadům státní správy poskytuje společnost maximální součinnost a sama celou záležitost důkladně prověřuje, aby podobným incidentům v budoucnu předešla.