U Rohatců sklízejí topinambury, zvláštní brambory původem z dalekého Mexika
Litoměřicko - Laik by se při pohledu na pole u Oleška na Podřipsku, na kterém tento týden pojížděl vyorávač, mohl domnívat, že zemědělec zapomněl na dobývání brambor. Zásobník kombajnu se však neplnil bramborami, ale hlízami podobné plodiny s názvem topinambur.
Topinambury byly stejně jako brambory dovezeny do Evropy z Mexika, ale po 400 let zůstávala v jejich stínu. Dnes, kdy v Česku každým rokem přibývají počty diabetiků, význam topinamburů narůstá. „Hlízy vedle cenných minerálů a vitaminů neobsahují škrob, ale zásaditý a zdraví prospěšný sacharid inulin,“ říká Renata Křížová z rodinné farmy v nedalekých Rohatcích.
Topinambury se v době vegetace nedají na poli přehlédnout, jejich nadzemní část dorůstá až do výšky čtyř metrů a květ připomíná malou slunečnici. Hlízy topinamburů lze použít vařené i syrové nebo je odšťavnit. Topinambury z Rohatců po sklizni putují do prodejen zdravé výživy, hotelů a restaurací.