Již 24. listopadu budou zahájeny stavební práce týkající se rozšíření okružní křižovatky na Vojtěšském náměstí. Podle harmonogramu potrvají do konce března příštího roku.

Zvýšení dopravní kapacity křižovatky je přitom nezbytným předpokladem plánované rekonstrukce Tyršova mostu, která má být zahájena 1. dubna příštího roku a přinese s sebou až do 31. prosince úplnou uzavírku mostu. Nový most generála Chábery, průjezd Mrázovou ulicí a kruhovou křižovatkou na Vojtěšském náměstí tak bude po tuto dobu jediným způsobem, jak se autem dostat do Litoměřic.

Stavba je rozdělena na dvě samostatné etapy. I. etapa zahrnuje úpravu objízdné trasy, především přestavbu kruhového objezdu na Vojtěšském náměstí, jenž ve stávající podobě není schopen zvládnout intenzivní nárůst dopravy. Dokončena musí být nejpozději do konce března příštího roku tak, aby navazující II. etapa, tedy samotná rekonstrukce Tyršova mostu, byla stavebně zvládnutá do 31. prosince 2015. Pro chodce vznikne provizorní lávka s bezbariérovým přístupem, která však s ohledem na složité technické řešení neumožňující zimní údržbu nebude provozována v zimním období.

Tyršův most v Litoměřicích čeká rekonstrukce a město kolony.

Investor stavby, tedy Ředitelství silnic a dálnic, žádá chodce i řidiče o trpělivost. Kromě nárůstu dopravy, značení objízdné trasy, dojde i k dopravním omezením již v první etapě. „Úprava okružní křižovatky proběhne ve dvou částech za částečné dopravní uzavírky. Provoz na silnici II/261 ve směru do centra zůstane zachován, provoz v opačném směru bude veden po objízdné trase. Pěší provoz bude v závislosti na postupu prací veden po levé nebo pravé straně komunikace."

„V případě nepříznivých povětrnostních podmínek, které by neumožnily dokončit I. etapu před koncem zimy, bude okružní křižovatka na Vojtěšském náměstí uvedena do provozu zrekonstruovaná pouze z jedné poloviny, přičemž dokončení druhé části by dle možností pokračovalo v roce 2015," vysvětlil Roman Daniel, ředitel výroby SDS EXMOST spol. s r.o.

V rámci chystaných dopravních opatření bude dočasně zobousměrněna část ulice Družstevní, přičemž v daném úseku nebude možno parkovat. „V určité části rekonstrukce křižovatky pak bude úplně uzavřena ulice České armády a v další fázi stavby dojde k úplné uzavírce Liškovy ulice, a to vždy v místě výjezdu do křižovatky na Vojtěšské náměstí," doplnil informace vedoucí Odboru dopravy a silničního hospodářství Městského úřadu v Litoměřicích Jan Jakub.

Eva Břeňová