„Největším novým lákadlem bude hřebenovka, kterou chceme letos ve spolupráci s Klubem českých turistů vyznačit. Cesta by měla začínat na hranicích s Libereckým krajem, na Šébru, přes Krásnou Lípu, Jetřichovice, přes Děčín až do Petrovic. Věříme, že bude lákat turisty i mimo sezonu,“ představil plány pro letošní rok ředitel Destinační agentury České Švýcarsko Jan Šmíd.

V Českém Švýcarsku čekají letos na milovníky přírody a turistiky i jiné novinky. Například se od ledna zapojil přívoz mezi Hřenskem a Schönou do systému Dopravy Ústeckého kraje, lidem tak na cestu stačí jen jedna krajská jízdenka. Od loňska se opět mohou kochat výhledem z oblíbené Mariiny vyhlídky nad jetřichovickými skalami. Ta je turisty znovu hojně využívaná, nabízí dechberoucí pohledy do krajiny.

Na sezonu se pilně připravují také v Hřensku. „V současné době pracujeme na přístupové cestě od Mezního můstku k dolnímu přístavišti v Divoké soutěsce. Obnovíme 550 metrů dlouhý úsek včetně úpravy cesty a výměny kovového zábradlí za dřevěné. Hotové by to mělo být do hlavní turistické sezony,“ připomněl starosta Hřenska Zdeněk Pánek. Obnovovat se bude i zábradlí v Edmundově soutěsce, místo železných prvků tam budou pouze dřevěné.

Do soutěsek ve Hřensku každoročně míří stovky tisíc turistů.
Hřensko se chystá na další sezonu, do soutěsek investuje přes šest milionů korun

Také v Krušných horách by se měli letos turisté dočkat překvapení. Nově by tam ke konci sezony mělo být možné přespat v „divočině“. „Chtěli bychom vybudovat deset přístřešků po celých Krušných horách, ve kterých bude možné přespat v přírodě. Zažádali jsme o dotaci a pokud vše půjde dobře, tak první přístřešky by letos mohly vzniknout,“ sdělila ředitelka Destinační agentury Krušné hory Petra Fryčková.

Možnost přenocovat bude nově také na Milešovce v Českém středohoří. „Bude otevřené nové zázemí na Milešovce. Od jara tam bude možné přespat, k dispozici bude také sociální zázemí,“ prozradil šéf Destinační agentury České středohoří Luděk Jirman.

„Novinky čekají také cyklobus do Českého středohoří, který vyjíždí z Roudnice a Litoměřic. Letos bude jezdit už od konce dubna, tedy dříve než v minulosti,“ pokračoval Jirman.

Žatecký poklad.
V Žatci vystaví tisíc let starý poklad. V muzeu se připravují prostory

A jaká lákadla nabídne letos Dolní Poohří? Jedním z nich by mohlo být vystavení unikátního Žateckého pokladu. Tříkilogramový soubor šperků, hřiven, více než tři sta mincí, dvou zlatých prstenů a dalších předmětů z přelomu 10. a 11. století zatím nebyl nikdy kompletně ukázán veřejnosti. Žatecké muzeum chystá expozici právě na rok 2022, přesný termín ale zatím není znám. Lákat by měl nově opravený Mederův dům v Žatci, ve kterém má v nejbližší době vzniknout několik zajímavých expozic. Chybět nebude připomenutí vlastníka domu a jeho rodiny, pobytu Jana Husa v Žatci, připomene osobnost bylinkářky Marie Treben, ale také vaření piva a další žatecké historické osobnosti.

Na Podbořansku si mohou turisté nově projít stezku zaměřenou na geologii, historii a meditaci, vznikla ve Vysoké Libyni a vede od kostela sv. Jiljí vzhůru k Vochlické rozhledně.