Zoologické zahrady, technické památky či hrady a zámky patřily v loňském roce k turisticky nejnavštěvovanějším místům napříč Českou republikou. Při porovnání s předchozími lety došlo k proměně chování turistů, kteří pozměnili cíle svých výprav. „Vysvětlení je prosté. Zahraničních turistů bylo v roce 2021 kvůli covidu výrazně méně. V dané době se naopak radikálně zvýšil a stále si drží vysokou pozici zájem cestovatelů o přírodu, zejména české hory,“ sdělil ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget. Nyní se očekává, že do republiky letos přijede kolem pěti milionů návštěvníků. „Chybět však stále zřejmě ještě budou turisté z Asie a Ruska, tvořili téměř 20 % hostů. Cestovní ruch tak dle všeho i nadále potáhnou obyvatelé České republiky,“ dodal.

V Ústeckém kraji patří mezi TOP 10 nejnavštěvovanějších míst ústecká a děčínská zoologická zahrada. V druhé jmenované proběhla loni demolice zastaralého pavilonu šelem a letos projde přestavbou i druhá část mřížové klece u pavilonu opic. „Zatímco z přední strany pavilonu už je několik let moderní zasíťovaná expozice, kterou obývají chápani středoameričtí mexičtí, klece na zadní straně se rekonstrukce dočkají teprve letos. I tam mříže vystřídá moderní ocelová síť a zároveň dojde k mírnému zvětšení prostoru, hlavně do výšky,“ přiblížil změny vrchní chovatel Petr Haberland.

Výhled na České středohoří. Ilustrační foto
KVÍZ: Jak dobře znáte severní Čechy? Vyzkoušejte si své znalosti

Přepažením zde vzniknou dvě expozice, větší pro lemury vari červené, menší pak pro makaky chocholaté, protože ti mají k dispozici ještě i velký přírodní výběh, do kterého jim povede nový průchozí tunel. Problémem bylo umístění zvířat, která klece obývala, na dobu rekonstrukce. Lemury musela zoo přemístit k soukromému chovateli, který jim poskytl dočasný azyl.

Makakové se nyní střídavě dělí o venkovní expozici s chápany. „S tím souvisí i drobná změna u komentovaného krmení. Komentovat se budou buď makakové, nebo chápani, podle toho, který druh aktuálně ve venkovní expozici bude,“ doplnil Haberland. Práce na úpravách expozice by měly trvat tři měsíce, hotovo by mělo být na konci srpna.

Vedoucí zoolog Miroslav Brtnický s velbloudy v chomutovském zooparku
Mladí rosomáci jsou čerti, buvol Helmut je šéf, ví zoolog chomutovského zooparku

Zoo Ústí nad Labem pro návštěvníky se spolupráci se společností Centrum FotoŠkoda vyhlásila první ročník fotosoutěže FotoZoo. Přihlásit lze fotografie pořízené v areálu ústecké zoo v období od 4. června do 31. srpna. Po ukončení soutěže vybere odborná porota tři nejlepší snímky z každé kategorie, které budou oceněny a vystaveny v areálu zoo. Zároveň bude vyhlášen absolutní vítěz soutěže FotoZoo.

Turisté hojně míří také do Národního parku České Švýcarsko či Podkrušnohorského zooparku Chomutov.

Kvůli fotografii někteří ohrožují sebe i ostatní.
Kvůli fotkám lidé riskují životy. České Švýcarsko to zažívá denně

V žebříčku TOP 50 nejnavštěvovanějších míst za loňský rok se umístila na třináctém místě Zoo Liberec, která zároveň obsadila první místo v rámci Libereckého kraje. Zoologická zahrada dokonce v porovnání s předchozím rokem zaznamenala zvýšení návštěvnosti o dvacet procent. „Po znovuotevření zoo veřejnosti byla, i přes téměř úplnou absenci zahraničních turistů, návštěvnost krásná. Svou roli v tom sehrálo samozřejmě počasí, které vybízelo k návštěvám venkovních areálů, jako jsou zoo, ale i situace související s koronavirovou pandemií,“ podotkla mluvčí zahrady Barbara Tesařová s tím, že vstupné zůstává stále stejné a s jeho úpravou nepočítají ani letos.

Na léto si pro návštěvníky přichystali každodenní komentované prohlídky zoo se zkušeným lektorem, o které byl v loňském roce obrovský zájem. Letošní novinkou je zrekonstruovaná návštěvnická část v pavilonu šelem. „Rádi bychom letos dokončili stavbu chovatelského zázemí a voliér pro novozélandské papoušky nestory kea, kompletně zrekonstruovali návštěvnickou část pavilonu žiraf a otevřeli nové bistro a konzumační část v dolní části zoo,“ nastínila plány Tesařová.

Kamenný hrádek stojí v ústecké zoologické zahradě dodnes. Chybí snad jen socha zachycená uprostřed tohoto historického snímku
Krakonoš z ústecké zoo zmizel, hrádek zůstal. Dávnému parku Lumpeho svítá

Další rok s protipandemickými opatřeními se podepsal na návštěvnosti i tržbách liberecké iQLandie. Ta se přesto stala v kraji druhým nejčastějším cílem návštěvníků. „Během letních měsíců a v září a říjnu byla návštěvnost nad obvyklým průměrem. Od listopadu ale počet návštěvníků rapidně klesl. Z deseti objednaných školních skupin přijížděly běžně jenom dvě nebo tři,“ řekl ředitel iQLandie Pavel Coufal. Navzdory pandemii se pustili i do nových projektů a v únoru představili novou expozici MatematikUm, jejíž výstavba zabrala dva roky. Na ploše 400 metrů čtverečních vznikl komplexní soubor didaktických pomůcek a programů, které jsou zaměřené na kritická místa učiva a matematiku v praxi. „Na názorných a hmatatelných příkladech si děti mohou vyzkoušet řadu pravidel a zákonitostí, se kterými matematika pracuje a je těžké si je představit,“ informoval manažer pro vědu a vzdělávání centra Petr Desenský. Expozice mapuje využití matematiky například v historii, v informačních technologiích, v umění, ve světě her nebo ve stavebnictví.

Turisté si v neposlední řadě oblíbili také hrady a zámky, jejich kroky mířily nejčastěji na Sychrov, Trosky či Bezděz. Národní památkový ústav (NPÚ), který tyto objekty spravuje, si pro letošní sezonu připravil celou řadu novinek. „S příchodem prázdnin se nám mění struktura návštěvníků, proto v daleko větší míře otevíráme trasy zaměřené na rodiny s dětmi, ať to jsou prohlídky zkrácené, nebo přímo kostýmované, vedené hravou formou. Pro dospělé rozšiřujeme nabídku kulturních akcí, vypisujeme speciální prohlídky technického rázu, otevíráme věže,“ zdůraznil ředitel Územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec.

Krušné hory.
Další kroky k vyhlášení největší CHKO v Česku: Krušné hory mapují analytici

Na hradě Bezděz si mohou děti užít novou hru s názvem O poklad kralevice Václava. Spočívá v hledání ukryté truhličky a správní řešitelé se mohou těšit na drobnou odměnu. Od dubna zde pokračují přípravné práce na realizaci rekonstrukce nákladové lanovky včetně dolního zázemí. Pokračuje oprava ochozu hlavní věže, která bude letos dokončena, v červenci se věž zpřístupní návštěvníkům. „Prázdniny na Bezdězu budou ve znamení šermířských a tanečních vystoupení, na čtvrtou červencovou sobotu je připraveno setkání se spisovatelem Vlastimilem Vondruškou,“ podotkl kastelán Kamil Seidl.

Celoročně zpřístupněný Sychrov navázal na prázdninovou tradici Prohlídek s princeznou, které ocení nejmenší návštěvníci. Fenomén Českého ráje, hrad Trosky, vstoupil do letošní sezony s novinkou v podobě umožnění nákupu vstupenek on-line a také možnosti využití platebního terminálu návštěvníky. „Závěr července zde bude patřit lanochodcům, během Hradozámecké noci v srpnu se turisté mohou těšit nejenom na opékání špekáčků, posezení s živou hudbou, ale i na povídání o historii Trosek. Zazní i pověsti a báje,“ doplnila mluvčí NPÚ Lucie Bidlasová.

TOP 10 turistických cílů Libereckého kraje 2021

Místo a počet návštěvníků v tisících

1. Zoologická zahrada Liberec  334,0
2. iQLandia science center  250,0
3. DinoPark Liberec  102,6
4. Státní hrad Trosky  97,0
5. Centrum Babylon Liberec – Aquapark  68,8
6. Státní zámek Sychrov  58,9
7. Státní hrad Bezděz  53,1
8. Hrad Valdštejn  51,5
9. Pěší turistická trasa z Vosecké boudy směr Cesta česko-polského přátelství, Harrachov  41,3
10. Skalní hrad Sloup  39,7