Znovu to potvrdili účastníci letošního fóra Desatero problémů Litoměřic, kde současnou podobu tržnice označili jako druhý nejzávažnější problém města hned po nákladních autech projíždějících jeho historickým centrem. Vedení litoměřické radnice o žalostném stavu lokality ví, na úpravy prostor však zatím nenašlo peníze.

Mají i povolení
„Na modernizaci městské tržnice máme připravený kompletní projekt. Existuje i stavební povolení," potvrdila tisková mluvčí Litoměřic Eva Břeňová.

O vydání stavebního povolení město zažádalo už v roce 2011. Od té doby se však nic neděje. Nakupující si tak zatím stěžují na nevzhledné prostory zakryté plachtami a dalšími provizorními konstrukcemi, prodejcům hlavně vadí chybějící hygienické zařízení.

Plánované změny• sjednocení podoby stánků (dřevostavby jednotného charakteru)
• zpevnění plochy, nová dlažba
• výsadba nové zeleně
• instalace nového mobiliáře
• vybudování dosud chybějícího sociálního zázemí

Jak prozradila Eva Břeňová, projekt modernizace přitom počítá nejen s výstavbou sociálního zázemí, jeho součástí je také zpevnění plochy, výsadba nové zeleně, instalace nového mobiliáře a předně sjednocení podoby stánků. Náklady na realizaci projektu byly vyčíslené na zhruba 10 milionů korun.

„Město nicméně ví, že pokud by se rozhodlo požádat o dotaci, ta bude výrazně nižší než v jiných případech, protože tržnice městu generuje příjmy," vysvětlila Břeňová.

V rozpočtu není
Většinu peněz by město tudíž muselo vzít z vlastní kasy. „Na toto téma se nyní bude vést ve vedení litoměřické radnice diskuze i s ohledem na to, že současná podoba tržnice se obyvatelům města nelíbí, jak vyplynulo z projednávání Desatera," dodala mluvčí města s tím, že letošní rozpočet s touto investiční akcí ovšem nepočítá.