Společnost sídlící v nově vybudovaném areálu u silnice Lovosice Most bude rozlohou vinic a kapacitou sklepa patřit mezi největší producenty vína v regionu. Na 34 hektarech vinic Třebívlického vinařství zrají hrozny pro oblast tradičních odrůd Rulandské modré, Tramín a řady dalších. Nově vybudovaný sklep se špičkovou technologií pak pojme přes čtyřista tisíc litrů vína. „Kapacita sklepa je záměrně tak vysoká, abychom víno mohli uchovávat i několik let, můžeme počkat až bude ve skutečně špičkové kondici. Problémem řady vinařů je totiž nízká kapacita sklepa, kdy jsou tlačeni novou sklizní aby nalahvovali a uvolnili prostor v sudech a tancích," vysvětluje Jan Dienstl.
K technice obhospodařování vinohradů prozradil majitel například, že jednotlivé keře minimálně zatěžují díky tomu, že odstraňují slabší hrozny tak, aby ty vybrané dozrávaly „do vysokých cukrů", což je jeden z předpokladů přípravy špičkových vín.
A kdy bude možné zdejší víno ochutnat? „Před týdnem jsme získali kolaudaci na výrobnu, čili v ní zpracujeme letošní úrodu. První lahve by se na trhu mohly objevit na konci příštího roku," uvedl Jan Dienstl s tím, že je na co se těšit. „Letošní rok vypadá zatím velice dobře, když teď nepřijdou deště, vína budou skvělá," dodal.
Společnost však nechce nabízet jen víno. V nově vybudovaném areálu postupně vznikne také několik restaurací. Všechny budou připravovat tradiční českou i mezinárodní kuchyni v moderním pojetí. „V podstatě vše, co u nás návštěvník ochutná, bude z tohoto regionu. Máme dodavatele z okruhu 25 30 kilometrů. Máme vlastní pěstitele například cibule, nebo chovatele býků a jehňat. Všechny pravidelně objíždíme a kontrolujeme způsob chovu a pěstování," vysvětlil majitel vinařství.
„Chceme, aby si lidé prošli celou cestu vína. Až přijedou, vezmeme je na vinici, pak do sklepa a nakonec do degustační místnosti a restaurace," uzavřel Jan Dienstl.