Už dlouhé roky se Třebeničtí pokoušejí domluvit s dědici hradu Košťálov na jeho spravování a údržbě. Zbytky palácové budovy totiž nutně vyžadují konzervaci. Podle starostky města Martiny Patrovské se ale až nyní podařilo obnovit kontakty. Radní ji proto pověřili vyjednáváním o možnosti získat do vlastnictví třetinu pozemků, které se pod hradem nacházejí.

Jak už dříve upozornil bývalý starosta a současný radní Třebenic Václav Vobořil, kulturní památka totiž nemá v katastru nemovitostí vyznačenou vlastní parcelu, která by kopírovala hranice původní dispozice hradu. Hrad tak leží na souběhu čtyř rozlehlých pozemků.

Nynější majitelé Košťálova jsou podle katastru také čtyři. Jedná se o potomky původního vlastníka, jejichž rodiny majetek získaly zpět v restituci. V současnosti o hrad, který se rozpadá, ale nejeví zájem. Pozemky spoluvlastní v podílech 1/6 : 1/3 : 1/3 : 1/6. Město by podle starostky nyní mohlo získat dvakrát 1/6 z každého pozemku, tedy 1/3.

„Konkrétní finanční nabídka zatím nezazněla, jednání jsou na úplném počátku. Ideální by jistě byl bezúplatný převod," sdělila starostka Třebenic Patrovská.

Pokud by se městu skutečně podařilo část pozemků získat, pustilo by se prý do práce, které je spoustu. „Jako člen spolku Hrady Českého středohoří bychom měli šanci získat nějaké dotace, ať už na výzkum nebo opravy hradu Košťálova," uvedla starostka s tím, že v současnosti na soukromý pozemek nemohou například umístit ani tabuli s informacemi o památce nebo vybudovat sezení pro turisty.

„Nálada ve městě je nyní taková, že by všichni moc chtěli, aby se hrad dal do pořádku. Ve finále to bude záviset na výsledcích jednání a pak samozřejmě na zastupitelích," dodala starostka.