Nyní město získalo dotaci 46 milionů korun na její revitalizaci. Jak bude probíhat, to v rozhovoru říká František Budský vedoucí odboru  životního prostředí v Lovosicích.

Kdy byly prováděny zkušební vrty na skládce a co konkrétně zjistily?

Na skládce byly tři stálé monitorovací vrty, které byly v minulosti znehodnoceny. V současné době jsou obnoveny a doplněny o další dva stálé vystrojené vrty, ze kterých se pravidelně dvakrát ročně odebírají vzorky podzemní vody k rozborům. V souvislosti se zpracováním rizikové analýzy v prosinci 2011 bylo vybudováno ještě dalších pět provizorně vystrojených vrtů k jednorázovému odběru vzorků vně i v okolí skládky. Na základě rozborů byly identifikovány škodliviny, překračující kritéria metodického pokynu ministerstva životního prostředí pro analýzu rizik kontaminovaných území u rtuti, dusitanů a chloridů. Zvýšené koncentrace byly naměřeny u amonných iontů, dusičnanů a došlo k překročení limitu pro chemickou spotřebu kyslíku. Na základě plynometrického průzkumu pomocí deseti zárazových sond byla skládka zařazena do II. kategorie skládka se středně silnou tvorbou plynu. Měřeno na základě koncentrace methanu.

Co je na skládce uloženo a jaké nebezpečné látky konkrétně?

Konkrétní znečišťující látky se nedají identifikovat, avšak je předpoklad, že se jednalo především o běžný komunální odpad z domácností, suť a popel, k samotnému skládkování v současné době neexistují relevantní doklady. Dalším potencionálním zdrojem ohrožení je intenzivní zemědělství v bezprostředním okolí skládky.

Jak bude probíhat revitalizace skládky? Jaká technologie, popř. technický postup?

Cílem rekultivace bylo zvolit takové řešení, které bude technicky možné a finančně dostupné. V návrhu řešení rizikové analýzy bylo zpracováno šest možných variant od nulové až po vybudování ekokonteinmentu nebo vymístění skládky a rekultivaci území. Město přistoupilo na variantu zarovnání povrchu skládky s mírným sklonem pro umístění plynosběrného potrubí do biooxidačního filtru k zamezení úniku metanu. Dále dojde k odvádění srážkových vod mimo těleso skládky. Překrytí skládky izolační vrstvou fóliového těsnění a finální ozelenění.

Kdy bude termínově zahájena revitalizace skládky?

Vzhledem k tomu, že město vlastní pouze těleso skládky a pozemky pod skládkou jsou ve vlastnictví fyzických osob, probíhá v současné době intenzivní jednání s vlastníky pozemků a uzavírání smluv. Termín rekultivace bude záležet především na přístupu vlastníků. Po jeho vyřešení a výběrovém řízení na zhotovitele rekultivace budou práce zahájeny. Celková rekultivace by měla trvat asi 1012 měsíců od zahájení prací.

Je možné, že skládka ohrožuje spodní vody v okolí Travčic? Byl na to prováděn průzkum?

Průzkumem bylo zjištěno, že kontaminační mrak se drží především pod tělesem skládky. Vzhledem k proudění podzemních vod a na základě vrtů, které byly provedeny, nebylo zjištěno bezprostřední ohrožení spodní vody mimo těleso skládky. Tato situace se však může změnit třeba povodní a i z těchto důvodů přistoupilo město k rekultivaci skládky.

Komunikuje město Lovosice s obcí Travčice a občany?

V současné době město intenzivně jedná s vlastníky pozemků pod skládkou a vlastníky okolních pozemků, které bude potřeba využít při samotných rekultivačních pracích. Vzhledem k tomu, že k žádosti o dotaci bylo zapotřebí předložit souhlas stavebního úřadu se změnou využití území, jsou vlastníci pozemků, dotčené orgány státní správy i obec účastníky řízení a se záměrem a projektovou dokumentací jsou seznámeni. V současné době není znám přesný termín zahájení prací.