Policisté a strážníci na Litoměřicku jsou podle něj neuvěřitelně naštvaní a demotivovaní. A nejen tady. Důvodem je lednová amnestie. Právě teď totiž strážci zákona nahánějí zloděje a podvodníky, které již jednou dostali pracně za mříže.

Mluvím za všechny

„Vím, že teď mluvím snad za všechny policisty a strážníky. Amnestie prostě byla velká zrada," říká důrazně.

V uniformě působí čtrnáct let. Začínal u litoměřické městské policie, následně sloužil u vojenské policie. Nyní již devátým rokem dohlíží jako jediný strážník na Třebenice a spádovou oblast. Za svoji službu má nespočet úspěchů. Pochytal sto čtyřicet celostátně hledaných lidí, mnoho nebezpečných násilníků a zlodějů. Někteří z hledaných za ním dokonce chodí domů, aby se mu přihlásili, případně volají na mobil, že se mu chtějí vzdát.

Možná skončím

Nyní však zvažuje, že definitivně skončí. „Samozřejmě že přemýšlím o tom, že s touto prací skončím. Každý policista nyní uvažuje o změně zaměstnání. Co je to za spravedlnost?! V létě loňského roku jsem pochytal šest zlodějů. Všichni byli v lednu na amnestii propuštěni. Polovinu z nich teď musím nahánět znovu, protože zase kradou," vysvětluje a dodává další příklad:

„Pomáhal jsem s dopadením vykradačů hrobů. Dostali osmnáct měsíců, prezident Klaus je pustil ven a hned na to jeden z nich zase okrádal mrtvé. Je to šílené. Čin Václava Klause opravdu za vlastizradu považuji," vysvětluje naštvaný strážník.

Do obálky vkládá dopis exprezidentovi a medaili, kterou před lety získal od policejního prezidenta jako uznání za velký počet celostátně hledaných, které dokázal pochytat. „Vím, že tímto gestem se nic nezmění, ale nehodlám jen nečinně přihlížet," uzavírá.