Tuto příznivou zprávu si v úterý 18.4. vyslechli zastupitelé Ústeckého kraje a krajského úřadu na prezentaci, kterou pro ně připravila správní rada zájmového sdružení právnických osob projektu Terezín – město změny. Projekt byl odstartován na konci roku 2009 schválením studie proveditelnosti.

„Ústecký kraj nemá tolik sil, aby takové projekty plně hradil, ale může vyvíjet tlak na ministerstva, aby našla cestu, jak městu Terezín v nelehké situaci pomoci. Musí se jednat rychle, protože některé objekty jsou ve velmi špatném stavu,“ uvedl předseda sdružení a náměstek hejtmana Ústeckého kraje Stanislav Rybák v aule Vysoké školy aplikované psychologie, která sídlí právě v rekonstruovaných dělostřeleckých kasárnách.

Pravidelná jarní prohlídka veteránů v Terezíně
Jarní testací prošlo na 200 historických vozidel

Účastníci měli možnost si po komentáři k rekonstrukcím a jejich dosavadnímu využívání prohlédnout všech pět objektů, průvodce jim dělal Jiří Hofman, manažer projektových aktivit.

„Máme za sebou první sezonu jejich využívání a návštěvnost zhruba 21 tisíc lidí je optimistická. Věříme, že když se nám bude dařit obsadit prostory dalšími firmami, institucemi a spolky, dosáhneme větší pestrosti nabídky a návštěvnost se postupně zvýší. Máme snahu, aby zájezdy, které dosud přijížděly do Terezína hlavně na prohlídku objektů spravovaných Památníkem Terezín, rozšířily nabídku i o návštěvu památek, jež se vážou k období let od konce osmnáctého století až po první republiku,“ připomněl Miloslav Kubíček, ředitel sdružení.

Díky návrhům od veřejnosti byl projekt MVE Písty Hostěnice doplněn o nový rybí přechod a jalový průtok.
Pístečtí v anketě opět potvrdili, že elektrárně nefandí

Město Terezín s rozpočtem 30 milionů korun není samo schopno obhospodařovat historický majetek, který je svou rozlohou desetkrát větší než je Pražský hrad.

Otázky využití dalších objektů ve městě, které jsou připraveny k rekonstrukci, jsou projednávány na mezirezortní pracovní skupině.

„Na té poslední bylo dohodnuto, že Ministerstvo kultury zpracuje analýzu stavu jednotlivých památek v Terezíně, což považujeme za základ pro další jednání. Souběžně jednáme s jednotlivými ministerstvy i s Ústeckým krajem o postupech při záchraně památek, které by dál naše město nezatěžovaly dalšími výdaji,“ uvedla Hana Rožcová, starostka Terezína.

Slavnostní otevření pevnosti v Terezíně provázely pohádkové postavy
OBRAZEM: Pevnost Terezín zahájila sezónu