Získalo je do své péče, v současnosti shání peníze na rekonstrukci. Zbývá ještě polovina z potřebné částky, která činí 1 143 000 korun.

„Terezínské varhany si zaslouží naší péči a pozornost. Po renovaci je Město Terezín zamýšlí použít při pořádání koncertů vážné hudby. Existence funkčního nástroje by motivovala i pořádání vlastního varhanního festivalu ve městě. Zmíněné aktivity by tak výraznou měrou přispěly k obohacení kulturního života ve městě poznamenaném tragickými událostmi v období druhé světové války," vysvětlil vedoucí úseku kultury města Terezín Lukáš Krákora a dodal:

„Technický stav cenného varhanního nástroje krnovské firmy Rieger z roku 1898 je již dlouhodobě nevyhovující. Nástroj potřebuje kompletní rekonstrukci, která však nebyla možná nejen z finančních důvodů, ale i proto, že varhany ještě nedávno nepatřily Městu Terezín ale Litoměřické diecézi.

Město varhany získalo teprve před dvěma lety. Po vyčíslení nákladů na rekonstrukci, které činí 1 143 000 korun, je diecéze městu bezplatně převedla do jeho vlastnictví. Následně se díky spolupráci se zakladatelkou Nadačního fondu Hanse Krásy Gaby Flatow podařilo městu získat dotace z Česko-německého fondu budoucnosti ve výši 550 000 korun. Další finanční prostředky město shání pomocí benefičních koncertů. V pořadí již třetí plánuje na září. Jednou z účinkujících bude přední česká mezzosopranistka Edita Adlerová, která projekt významně podpořila.

Město oslovuje také regionální podnikatele, zvažuje veřejnou sbírku. Trápí jej však čas dotace je časově omezená a s jejím čerpáním není možné začít dříve, než se celý projekt kompletně finančně pokryje.