Do krajských voleb povede ČSSD současná hejtmanka Jana Vaňhová. Programové priority strany zahrnují snížení nezaměstnanosti na celostátní průměr nebo zachování zdravotnické sítě v současném rozsahu.

V celostátním programu pro krajské volby se ČSSD zaměřila na otevřenost krajského vládnutí, za kterou je ale právě vedení Ústeckého kraje svými oponenty často kritizováno. „Budeme usilovat o transparentní rozhodování ve všech oblastech a na všech úrovních řízení krajů s důrazem na veřejné zakázky, u kterých budeme nadále zavádět všechny ověřené a efektivní způsoby vedoucí k minimalizaci korupčního potenciálu," píše se ve volebním programu ČSSD.

Občanské demokraty povede do krajských voleb Vladislav Raška. Podle bývalého děčínského primátora bude mezi priority patřit především nezaměstnanost, kriminalita, korupce a zadlužování kraje. „Chceme razantně postupovat proti nepřizpůsobivým a jejich způsobu života. Je nutné prosazovat opatření proti zneužívání sociálních dávek," uvedl.  Korupci by Raška chtěl omezit i přizváním odborné veřejnosti k rozdělování prostředků z Fondu Ústeckého kraje (hejtmanky).

Programové priority komunistů vedených v Ústeckém kraji Oldřichem Bubeníčkem letos leží zejména ve zdravotnictví, kde usilují o zachování jedné plnohodnotné nemocnice v každém okrese. KSČM dále podporuje prolomení limitů těžby hnědého uhlí, i když jen za podmínky spravedlivého vyrovnání těžařů a majitelů dotčených nemovitostí. V oblasti vzdělávání podporují komunisté slučování středních škol.

Jiřím Paroubkem do krajských voleb vedení národní socialisté se ve svém programu zaměřují na boj proti kriminalitě, vysoké nezaměstnanosti a sociálnímu vyloučení. Klíčovým pro oblast sociálního vyloučení považuje NS-LEV21 zvýšení počtu pracovních míst ve vyloučených lokalitách a podporu jejich vytváření.

Sdružení PRO kraj spojuje do krajských voleb Stranu zelených, KDU-ČSL a regionální hnutí Volba pro město Děčín, B10 z Bíliny a Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst se silnou základnou na Děčínsku. Jeho lídrem je bývalý poslanec za zelené Přemysl Rabas. Ve volebním programu hnutí nabízí transparentní vedení kraje včetně přímých přenosů z jednání zastupitelstva či zveřejnění zápisů z jednání rady kraje. Více otevřít by se podle PRO kraje měly i krajské obchodní společnosti jako je například Krajská zdravotní.

Jiří Zelenka vede kandidátku regionálního sdružení Severočeši.cz, které má silnou voličskou základnu především na Mostecku. Pro zvýšení bezpečnosti v kraji chtějí posílit počty a pravomoci policistů a strážníků, dále požadují zachování žatecké nemocnice a dostavbu D8.