Tábory „slaví“, během léta se jim vyhnuly covidové problémy. Také hygienici oceňují, že letošní táborové léto bylo klidné, při kontrolách zjistili minimum pochybení, žádný tábor nemuseli uzavřít.

V kraji letos prozatím pořadatelé letních pobytů hygienikům nahlásili přes 130 běhů táborů, na které vyrazilo osm tisíc dětí. Další vyjely na menší akce, které se nemusí hlásit. „Prozatím jsme během léta provedli 49 kontrol táborů, dvě na jiných menších akcích a zkontrolovali jsme pět zařízení, která zajišťují stravování pro tábory,“ uvedl Jan Bechyně z Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem.

František Tureček.
Fotil po celém severu. Díla zesnulého Františka Turečka jdou do dražby

Letos pořadatelům organizaci komplikují přísnější hygienická nařízení, oproti loňskému roku se děti nově musí testovat. To se týká všech před zahájením akce, pokud dítě nemá PCR test, ale „jen“ antigenní a tábor je delší než sedm dní, testuje se navíc i během pobytu. Většina rodičů a pořadatelů tak preferovala PCR test.

Tábory v kraji ale „slaví“, covidové potíže se jim prozatím vyhnuly. Hygienici nemají hlášený žádný pozitivní případ při přetestování na táborech.

Covid zavřel jeden tábor

Jeden tábor ale přesto kvůli covidu-19 skončil, bylo to ale z rozhodnutí pořadatele. V průběhu tábora se totiž ozvali rodiče jednoho z dětí, že se u nich v rodině objevil koronavirus. Po přetestování dítěte byl potvrzen i u něj. Pořadatel ale neměl dostatek izolačních míst pro další děti, které s ním přišly do styku, a tak tábor preventivně předčasně ukončil.

Podobné podezření na výskyt covidu-19 v rodině se objevilo ještě v několika případech v řádu nízkých jednotek, děti ale měly po přetestování negativní výsledek testu a na táboře proto mohly zůstat.

Očkování. Ilustrační foto.
Nesveze, ale naočkuje. Ústecký kraj plánuje "očkobus"

Hygienici oceňují, že táborové léto v Ústeckém kraji je letos poměrně poklidné. Při inspekcích zjistili jen minimum pochybení. Žádný tábor nemuseli uzavřít.

Kontroly se letos kromě obvyklého každoročního dohledu nad stravováním, ubytováním dětí, vedení zdravotnické dokumentace a kontrol sociálního zázemí či vybavení areálů zaměřily také na dodržovaní pokynů v souvislosti s koronavirem.

„Na jednom z táborů byl nalezen nedostatek při úklidu v kuchyni, ve stejném pak překročili dobu použitelnosti u používaného koření. Provozovatel dostal sankci a musel nedostatky napravit,“ připomněl jedno z mála pochybení Jan Bechyně.

Prvňáčci. Ilustrační foto.
Školák přijde na několik tisícovek. Některá města přispívají na prvňáky

Potíže měly také další tři tábory. Objevila se na nich onemocnění, jednou viróza, dvakrát zažívací potíže. Na jednom z táborů si děti na výletě koupily ledovou tříšť, celý oddíl pak měl zažívací problémy. Do druhého dne se ale situace uklidnila. Na dalším táboře měli účastníci problémy z nevyhovující pitné vody, inspektoři ji zakázali používat, pořadatel ji tak musel zajistit jinde. „V jednom případě se objevila viróza. Poměrně rychle ale odezněla. Rodiče si ale část dětí odvezli domů,“ dodal Bechyně.

Organizátoři táborů letos hlásí obří zájem o pobyty. A to i přesto, že průběh jim komplikovala různá korovavirová opatření. Drtivá většina táborů má plno.

Žádné problémy se zaplněním neměli v Zásadě u Chomutova, kde už osmým rokem pořádá tábor Domeček Chomutov. Letošním tématem byla policejní akademie. Vyšetřovali tam fiktivní zločiny, vyzkoušeli si přepadení, ale také tradičně natáčeli filmy. Nechybělo pak ani předávání táborových Oscarů. „Zájem byl obrovský, plno bylo hodně rychle, už v únoru,“ potvrdil hlavní vedoucí tábora Ondřej Merta velkou poptávku po letních táborech. Stejně mluví i drtivá většina dalších pořadatelů. „Rodiče děti rychle hlásili, zájem byl velký,“ přitakával také Petr Kubeš, vedoucí tábora, který vyvezl děti ze Žatecka a Lounska do Chřibské na Děčínsku.