Betlémské světlo, symbol vánočního pokoje, míru a přátelství, přímo u vlaku požehná litoměřický biskup Mons. Jan Baxant.

Skauti litoměřického střediska si poté světlo požehnané biskupem z nádraží odnesou, uchovají ve svých domácnostech a na Štědrý den, v úterý 24. prosince, ho přinesou do katedrály sv. Štěpána na Dómském náměstí v Litoměřicích, kde bude od 9.00 hodin probíhat tradiční slavnostní setkání skautů a veřejnosti se zpěvem koled.

Vánoční příběh o narození Ježíše Krista tu přiblíží a Betlémské světlo požehná probošt litoměřické katedrální kapituly a dómský farář Jiří Hladík O.Cr. To si pak zájemci budou moci odnést domů, s sebou si proto nezapomeňte přinést lucerničky se svíčkou.

Organizace šíření Betlémského světla ve farnostech a obcích záleží na místních podmínkách. V kostelech litoměřické diecéze bude Betlémské světlo hořet při vánočních bohoslužbách dle možností jednotlivých farností.

Světélko zažehnuté v místě narození Ježíše Krista k nám dorazí již počtyřiadvacáté. Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do pětadvaceti zemí světa. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. Do České republiky se Betlémské světlo dostalo až v prosinci 1989.

Jana Michálková