Obdobný krok lze předpokládat i u dalších vinařství, která úspěšné Svatomartinské v minulých letech připravovala. Problémem je počasí.

„V pondělí jsme začali se sklizní hroznů určených na výrobu vína. Do Svatomartinského se ale letos pouštět nebudeme. Důvody jsou dva. Jednak budeme mít kvůli počasí až o třicet procent nižší sklizeň. Druhým důvodem je termín sklizně. Opět kvůli počasí jsme museli začít později, Svatomartinské bychom nestihli připravit,“ vysvětlil Jan Podrábský, ředitel Lobkowiczkého zámeckého vinařství v Roudnici nad Labem.

Zdejší vinaři nyní v okolí Hoštky a kolem vrchu Sovice na tamních vinicích sklízejí letošní úrodu, kterou potrápil nedostatek slunečních paprsků a také plísňové choroby, které přišly v souvislosti s deštivým počasím.

„Museli jsme přistoupit k rozsáhlejšímu chemickému ošetřování vinic. Letošní úroda nebude co do kvality taková, jako v loňském roce,“ uvedl agrotechnik roudnického vinařství Roman Marek. Zhruba padesátka pracovníků nyní nedaleko Hoštky sklízí hrozny odrůdy Müller Thurgau. Na 15 hektarech vinic zde keře této odrůdy plodí prvním rokem.

Kromě Müllera letos roudnické vinařství sklidí i další klasické odrůdy, jako jsou Ryzlink rýnský, Rulandy, Muškát Ottonel a Sylvánské zelené nebo Svatovavřinecké, Dornfelder, Modrý Portugal a novinku Fratava.

„Fratava vznikla křížením odrůd Frankovka a Svatovavřinecké. Letos půjde o první plnohodnotnou sklizeň této odrůdy,“ vysvětlil Roman Marek.

Autoři: Miroslav David, Michal Závada