„Velkou část zimní služby věnuji kontrolám lesů jde o těžbu vzrostlých stromů, ale i na potencionální vánoční stromky. Současně také kontrolujeme chaty," uvedl Tomáš Rotbauer, třebenický městský strážník.

Nejhorší je podle něj situace v okolí obce Sutom. „Jsou tu dobré přístupové cesty. Není problém se dostat do lesa tak jako v jiných lokalitách. Zde hlídkujeme pravidelně. Se správcem městských lesů také hlídáme, aby těžaři, kteří mají kácení vyznačených stromů povolené, neodvezli více dřeva, než je domluveno," doplnil strážník.

V letošním roce v okolí Třebenic k masivnějším krádežím dřeva zatím nedošlo. V loňském roce tu ale několik případů zaznamenali. „Opakovaně nešlo ani o to, že by si kradli lidé pro sebe, ale byli tu skupinky drogově závislých, kteří kradli dřevo a dále jej prodávali, aby měli na drogu, dodal strážník.

Ve zvýšené míře nyní kontrolují státní lesy také revírníci Lesů ČR. Ti hlídají především lokality, kde by mohlo dojít ke kácení mladých porostů jakožto vánočních stromků. Ty revírníci znehodnocují, stříkají barvou, nebo zapáchající látkou.