Ačkoliv se v souvislosti s povodněmi nejčastěji mluvilo o okolí Litoměřic, Terezína a Roudnice, i na Štětsku přicházeli lidé o domovy. Město proto vyhlásilo povodňovou sbírku. Její výtěžek teď rozdělí mezi své občany.

„Na našem povodňovém kontě je aktuálně 350 tisíc korun. Peníze jsme dostali od občanů i obcí. Příspěvek přišel i od měst z opačných koutů republiky. Přispěl například Hodonín, a to částkou 50 tisíc korun. Nejaktuálnější je příspěvek od firmy Mondi, která nám poskytne půl milionu korun. Město tedy dostane celkem 850 tisíc," uvedl starosta Štětí Tomáš Ryšánek.

Podle slov starosty příspěvky zasaženým oblastem velice pomohou. Ze svého rozpočtu si finance odtrhne i samo město. Rozdělovat se bude mezi občany, ale i mezi sportovní kluby.

„V rozpočtu máme vyhrazený půlmilion na rozvoj sportu. Rozhodli jsme se, že letos tyto prostředky využijeme jinak. Povodně totiž postihly i sportovní kluby. Proto 200 tisíc věnujeme veslařskému klubu a po sto padesáti si rozdělí rybáři a SK Mondi," dodal starosta Ryšánek.

Pomoc zasaženým povodní byla předmětem čtvrtečního zasedání zastupitelstva. Na něm se probírala i další možnost. „Napadlo nás poskytnout pozemky směrem na Stračí, a to za symbolickou jednu korunu za metr čtvereční. Nárok by měli pouze lidé, které povodně postihly již poněkolikáté. Návrh však neprošel. Vrátíme se k němu v září," shrnul starosta. Menší finanční obnosy uvolňuje město zatopeným domácnostem po schválení rady města.

„Okamžitou pomoc domácnostem do 20 tisíc schvaluje rada. Většinou přispíváme pěti tisíci na domácnost plus tisíc korun na jednoho jejího člena. Okamžitou pomoc nad 20 tisíc musí schválit zastu-pitelstvo," vysvětlil starosta. Rozdělí se také sto tisíc přidělených krajem.