Za velkého zájmu lidí z Terezína a jeho místních částí se ve středu 31. října večer v kulturním domě konalo ustavující zastupitelstvo města. Účastnilo se ho také všech 15 zvolených zastupitelů, kteří složili slib.

Jednání zahájila končící starostka Hana Rožcová (Ženy Terezínska). „Do zastupitelstva jsme byli opět zvoleni. Získali jsme tři mandáty. I přes tento úspěch jsme v povolebních jednáních nedokázali získat podporu většiny nově zvolených zastupitelů,“ řekla exstarostka. Zmínila přitom úspěchy, kterých Terezín dosáhl během jejího vedení jako započetí rekonstrukce kanalizace v Českých Kopistech nebo zahájení rekonstrukce Wieserova domu. „Město je ve zlomovém období, kdy je krajem, ale i vládou chápáno jako jedna velká památka,“ zdůraznila.

Wieserův dům v Terezíně, bývalý posádkový dům armády, se konečně začíná opravovat. Klenotem celého domu je krásně zdobený strop sálu.
FOTO: Wieserův dům ožívá. Na krásný strop sálu naštěstí sprejeři nedosáhli

Mezi novými zastupiteli je i terezínský městský policista Tomáš Rotbauer (STAN), který kvůli tomu nedávno změnil adresu trvalého pobytu z lovosického, kde byl rovněž zastupitelem a této pozice se ještě před volbami vzdal.

Uvolněným starostou byl podle očekávání o jeden hlas zvolen podnikatel v dopravě René Tomášek (RESET). Proti hlasovalo všech sedm zbývajících zastupitelů, protikandidátem byl Martin Pala za ANO.

Terezín.
Terezínští chtějí po volbách zakopat válečnou sekeru

Uvolněným místostarostou se stal starosta terezínského Sokola a vnitřní kontrolor městského úřadu Roman Vítek (STAN). Zbývajícími třemi členy rady jsou jednatel odpadové společnosti SONO Plus Libor Beránek (ODS), podnikatel v zemědělství Zdeněk Rous (PRO obce a Terezín) a Rotbauer.

Pala Beránkův návrh na jmenování radním odmítl. Nepřijal ani návrh koalice na post předsedy finančního výboru, kterému dosud předsedal. Stal se jím tak Rous. Předsedou kontrolního výboru zvolili Beránka, exstarostka návrh koalice na obsazení tohoto postu nepřijala.