Co je v současnosti největším problémem ve vaší obci?
Nynější zásadní problémy spatřuji ve dvou rovinách. Pro město je to zejména ekonomický dopad současné situace a její vliv na sdílené daně, jejichž výnos může v následujících letech negativně omezit rozvoj města. Občany bude vždy trápit stav městské infrastruktury, ale v současné době bojují hlavně s „informačním přebytkem“, ve kterém není snadné se rychle zorientovat. Další obavou je strach z neviditelného nepřítele, koronaviru, a nemožnost dohlédnout konce celé této pandemické události.

Koho byste u vás rád pochválil či ocenil?
Stejně jako většina mých kolegů musím vyzdvihnout naše občany za příkladnou spolupráci při zvládání této náročné situace. A hlavně bych chtěl poděkovat všem dobrovolníkům, kteří stáli po boku potřebných a pomáhali nám ve společném úsilí. Také se sluší poděkovat zaměstnancům městského úřadu za práci v nouzových podmínkách.

Co pro vás dělá kraj, případně naše vláda? Jak hodnotíte jejich aktivity?
Bylo by bláhové a naivní si myslet, že vše musí zajistit stát či kraj. Jsme dospělí lidé a jako občané jednoho státu bychom si měli pomáhat. Každopádně si neodvažuji hodnotit, zda práce státu i kraje byla dostatečná. Těžko lze domyslet, pod jaký tlak se dostávají vrcholní politici v této ojedinělé situaci. Vždy je však prostor pro zlepšení a pevně věřím, že ze situace, kterou v současnosti prožíváme, vyjdeme silnější a zkušenější. Ale taktéž doufám, že načerpané zkušenosti nebudeme muset dlouho použít.

Starosta Štětí Tomáš Ryšánek.
Starosta Štětí: Lidé se snaží být k sobě ohleduplní