Do země se pustili dělníci na severním předměstí Lovosic. V ulicích Wolkerova a zčásti i v Resslově už v příštích dnech pokladou nové potrubí, které zásobuje teplem lidi v Dlouhé ulici. Později dojde i na výměnu rozvodu ve Wolkerově. K náhradě celé topné větve zásobující teplem i horkou vodou řadu domácností ve městě sáhli o rok dřív kvůli jarní havárii v této oblasti. Podle odborníků nemá cenu pouze „lepit díru“. Stávající potrubí je totiž dožilé a k podobné havárii by mohlo dojít snadno znovu.

Podle vedení města je celá topná větev na lovosickém sídlišti zničená po povodních a nelze ji dále provozovat. Pouze oprava místa havárie pod silnicí ve směru na Lhotku nad Labem by nic nevyřešila. „Byla by finančně a časově náročná, což by mělo negativní vliv na cenu tepla v Lovosicích,“ zmínila mluvčí města Ivana Kocánková. Největším problémem prý je, že část potrubí se nachází pod prodejnou, kam se bez jejího částečného vybourání nelze dostat.

Vychází nový týdeník!
Nový Týdeník Litoměřicko: O historii tramvajové dopravy či chmelové sklizni

Proto přistoupili k urychlení rekonstrukce sítě původně připravované v Dlouhé a Wolkerově až v roce 2020. Hotovo by mělo být ještě před nadcházející podzimní topnou sezonou. Poslední zásypové práce by měly proběhnout na konci října. Výkopy doprovodí i uzavírky a omezení pohybu chodců i vozidel. „Od 1. srpna do 28. října dojde k uzavírce komunikace a omezení provozu vozidel v části ulice Dlouhá a k omezení vstupu chodců na chodník vedoucí mezi domy podélně s ulicí Wolkerova,“ upozornili na městském úřadu.

Havárie na konci března, která celý proces spustila, se dotkla topení, od dubna se tak v některých postižených domácnostech nemohlo topit. Staré potrubí může ale prý odejít každým dnem a není moudré čekat na další poruchu. Dotyčná větev zásobuje teplem domácnosti v sedmi vysokých panelácích z novější doby v Dlouhé ulici a starších nižších činžácích ve Wolkerově ulici. Podle Martina Macháčka, ředitele Tepelného hospodářství města Lovosice (THML) tam potrubí pokládali před 40-45 lety. Izolaci z vaty poškodily hlavně předposlední i poslední velké povodně. „Potrubí je prakticky neopravitelné, klademe nové jinou trasou,“ přiblížil Macháček s tím, že staré potrubí pod zemí zůstane.

Hudební festival. Ilustrační snímek.
Lovosický festival "Osmička" letos skončil. Pořadatelé narazili do úřední zdi

Zhotovitelem díla skoro za 13 milionů korun je ústecká firma ELTE. Na veřejnou zakázku získalo THML úvěr a zároveň požádalo ministerstvo průmyslu a obchodu o poskytnutí dotace z programu zaměřeného na úspory energií. V další části Lovosic je již potrubí nové, vodě lépe odolné, které se kladlo postupně. Poprvé v roce 1997, poté v roce 2009 a naposledy před pěti lety. „Staré potrubí přetrvává ještě například v Sadech pionýrů, tam ale voda při povodních nedosáhla, a tak svému účelu stále dobře slouží,“ uvedl ředitel. Přivaděčem z Lovochemie proudí teplo do radiátorů i teplá voda do kohoutků cirka ve třetině města. Další domácnosti, zejména v rodinných domech, mají vlastní zdroje vytápění.

Zatímco s výměnou starého potrubí na předměstí se teprve začíná, v srpnu v Lovosicích dokončují jiné stavební akce. „V prvé řadě na silnici I/30 u Benziny dlouho očekávané místo pro přecházení, které bezpečně spojí sídlištní část s Osmičkou. Dále pak pokládku chodníku a realizaci osvětlení v ulici Sadová a rovněž dlouhodobě řešenou akustiku v krytém bazénu,“ vypočítal starosta města Milan Dian v čerstvém vydání Lovosického dneška.

Letošní rok nepřeje pozorování Peseid stejně jako loni.
OBRAZEM: Nebeské divadlo. Noci ozařují Perseidy, podívanou kazí počasí