„Na základě studie záplavového území se zjistilo, že výška hladiny vody při stoleté povodni řeky Ohře se sice oproti původním výpočtům u nás snižuje, ale novým dvourozměrných systémem výpočtu se aktivní zóna rozšiřuje i do našeho zastavěného území. To způsobí vlastníkům zhruba 40 nemovitostí v Brozanech nad Ohří značné problémy v budoucnosti. Horko těžko se s tím bude potýkat i náš úřad," uvedl starosta Brozan Václav Bešta.

Záplavová oblast řeky Ohře se sice nedotkne celého městyse, ale jeho významném části. Aktivní zóna totiž představuje místo, kde je stavebnímu úřadu zakázáno povolovat jakékoliv stavby a rozšiřovat ho. Naopak snahou dokumentu je odstranit řece při povodni co nejvíce překážek.

Městys Brozany nad Ohří je tak v dalším rozvoji dost okleštěný. Z jedné delší a atraktivní strany ho svírá řeka, z další dálnice. „Jediným řešením je přijetí a realizace protipovodňových opatření, která by zabránila negativnímu vlivu stanoveného záplavového území. Ta jsou sice hodně nákladná, ale vedení obce je tu od toho, aby bránilo své území proti těmto neblahým vlivům, a to i s cílem zachovat současnou zástavbu a další rozvoj. Uděláme pro to maximum a věřím, že za to bude bojovat i nové zastupitelstvo," vysvětluje starosta Brozan nad Ohří Václav Bešta.