Litoměřičtí radní, kteří v té době plnili funkci redakční rady zpravodaje, se ovšem rozhodli text nezveřejnit. Případem se má nyní zabývat litoměřický okresní soud.

Žalobu opoziční zastupitelé podali kvůli údajnému porušení tiskového zákona. „Nepodávali jsme trestní oznámení, nechceme nikoho dostat do vězení, jedná se o civilní žalobu. Jde nám především o napravení věci, o to, aby vyšší autorita potvrdila, že tiskový zákon při vydávání zpravodaje nyní není dodržován. Pravidla vzešlá z rozsudku by pak měla být pro město závazná," řekl zastupitel hnutí ANO Tomáš Sarnovský.

Ten nyní také zastupuje opozici v nové pětičlenné redakční radě zpravodaje, kterou litoměřičtí radní jmenovali na začátku roku 2015. Uznává, že na pravidlech zveřejňování příspěvků jednotlivých zastupitelů se stále intenzivně pracuje. „Naše žaloba se proto také vztahuje k minulosti," dodal.

Spor ohledně Radničního zpravodaje se předně týká textu zastupitele Petra Urbánka, pod nějž se později podepsalo dalších šest zastupitelů opozičního hnutí. Zástupci ANO v článku tvrdě kritizují koalici, kterou ve městě po volbách sestavila ODS spolu s ČSSD, Severočechy, TOP 09 a hnutím pro Sport a zdraví.

Obsáhlý text se například zmiňuje o údajných praktikách „já na bráchu, brácha na mě", vláda ODS s údajnou absencí opozice je označována za vládu „národní fronty".

Otisknutí článku ANO požadovalo několikrát. Podle vedení Litoměřic a šéfredaktorky zpravodaje zmíněný text ale nesplňoval kritéria pro zveřejnění v městských novinách.

„Jeho obsahem je fakty nepodložený útok na etiku a zákonnost dosavadního vedení města, avšak bez konkrétních názorů na problémy obce a jejich řešení. Nejde o vyjádření názoru zastupitelů, ale hnutí ANO, je to typický povolební článek," řekl starosta Ladislav Chlupáč (ODS).

Komentář je prý také příliš dlouhý, podle šéfredaktorky zpravodaje Evy Břeňové by zaplnil dvě třetiny jedné strany. Opozice jej však i po diskusi požadovala otisknout v celém rozsahu a beze změn.

Názor právníků

„Celou věc jsme dopředu řešili s právníky a jejich právní názor byl negativní. Proto jsme se rozhodli článek neotisknout. Radniční zpravodaj je od počátku převážně apolitickým médiem, které informuje o dění ve městě, o tom, co se chystá, teď aktuálně například o dopravní situaci a připravovaných opravách. Není určen pro hádky politiků," stojí si za svým starosta.

Eva Břeňová jako šéfredaktorka zpravodaje podle svých slov obdobný článek ke zveřejnění dosud neobdržela. Také podle ní je čistě politického rázu. „Z toho důvodu jsem požádala o vyjádření radu města, která v tom období plnila funkci redakční rady," vysvětlila svůj postup.

Radniční zpravodaj má nově již několik týdnů vlastní redakční radu, v níž zasedá pět lidí, vedle Břeňové zástupci koalice, opozice, zaměstnanců úřadu a veřejnosti. Zpravodaj dává prostor i zastupitelům napříč stranami. Podle šéfredaktorky Břeňové v něm však není místo pro osobní útoky.

„V každém čísle je věnovaná jedna až dvě strany názorům zastupitelů s tím, že je cílem, aby se všichni zastupitelé během roku vystřídali. Proporcionálně je to udělané tak, že například ANO a ODS, které mají shodně nejvyšší počet zastupitelů, mají přístup do každého vydání se čtvrtinou stránky," uvedla Břeňová.

V soudním sporu litoměřické hnutí ANO zastupuje advokátka Andrea Kohoutková. Podle informací Deníku se na ni v obdobné věci již obrátil také Milan Rygl z opoziční Strany zelených ve Štětí.