Sedmasedmdesátiletý Stanislav Najmr se dožaduje zpět svého majetku, který synovi Dagovi daroval na začátku roku 2012. Tvrdí, že poté ho syn začal ponižovat a slovně napadat. Vztahy se postupně zhoršovaly. Podle Stanislava Najmra situace vyvrcholila například tím, že mu syn zakázal užívat část společného domu a odpíral mu návštěvy.

Rodinný spor už projednával Okresní soud v Litoměřicích. Žalobu v březnu zamítl. Proti rozhodnutí se Najmr starší ovšem odvolal, proto teď případ putoval do Ústí. Svou řeč ve středu přednesli advokáti obou stran. Rozsudek má padnout v pátek 20. listopadu.

Rodina Stanislava Najmra farmu v Bohušovicích provozuje od roku 1750 s výjimkou let 1952 až 1992, kdy ji na základě kolektivizace provozoval stát. Najmr si za svého nástupce nejprve vybral syna Rudolfa, ten však onemocněl tak, že práci v zemědělství nemohl vykonávat. Farmu proto vrátil otci. Ten následně začal jednat se synem Stanislavem, který však dar odmítl. Nakonec farmu převzal třetí syn Dag Najmr, který v 80. letech emigroval a vrátil se kvůli převzetí majetku v roce 2011.

Samosoudkyně Okresního soudu v Litoměřicích Alena Herčíková v rozsudku z března tohoto roku uvedla, že zavinění nelze shledat výlučně u jednoho z účastníků sporu.