„Celkem je to 1,2 milionu pro firmu Františka Jampílka a k tomu náklady řízení a úroky, což mohou být předběžně 2 miliony korun. Rozsudek je téměř totožný s tím z Litoměřic," upřesnila starostka obce Keblice Naděžda Štětinová.

Ta také dodala, že se obec bude v každém případě dovolávat k nejvyššímu soudu. Požádá zároveň o odkladný účinek výkonu rozhodnutí. „Rozhodnutí krajského soudu je konečné. Proti němu již není odvolání. Zbývá nám nejvyšší soud," potvrdila.

Roční rozpočet Keblic se pohybuje okolo 3,5 milionu korun. Zaplatit 2 miliony z rozpočtu proto není pro obec reálné. „Budeme se zaobírat otázkou, jakou formou bychom částku případně hradili a kde sehnat prostředky," sdělila starostka Naděžda Štětinová.

Keblice se sporem „o štěrkopísek" zaobírají již od roku 2004. Vše začalo podnikatelským zájmem firmy na těžbu a úpravu kameniva, štěrku a písku František Jampílek. Firma učinila nabídku, předložila smlouvu, některé obce ji podepsaly. Těmito obcemi jsou právě Keblice a Lukavec. 

Kauza štěrkopísekFirma František Jampílek projevila zájem těžit v katastru obce Keblice. Ta měla souhlasit a podepsat smlouvu. Obec se však brání, že o věci rozhodl pouze starosta a smlouvu odmítá. Neplatnost smlouvy potvrdil i soud. Firma požaduje náhradu nákladů.

Lukavec smlouvu s firmou podepsal a v současné době ji nerozporuje – bývalý starosta Josef Hlaváček si od těžby údajně sliboval přísun peněz do obecní pokladny. Bývalý starosta Keblic Rudolf Vrecko smlouvu podepsal sám – a zde se stala chyba, která nahrála do karet jejím odpůrcům.

Zastupitelstvo Keblic totiž s podpisem smlouvy údajně nesouhlasilo. Tím pádem měla být smlouva neplatná. Celá věc se tak dostala před soud, kdy firma Františka Jampílka požadovala nárok na náhradu ušlých zisků v hodnotě okolo 70 milionů korun, později jen zaplacení  nákladů, které vynaložila na přípravu těžby poté, co s ní bývalý starosta Vrecko v roce 2004 smlouvu o spolupráci podepsal.

„V roce 2011 přišlo rozhodnutí litoměřického soudu, kde soud rozhodl, že smlouva o spolupráci je mezi obcí a firmou Jampílek neplatná. Přesto měla být obec povinná zaplatit náhradu škody ve výši 1 228 136 korun a soudní výlohy," doplnila starostka. Proti tomuto rozhodnutí se obec odvolala, avšak neuspěla.

Starostka ale nelituje rozhodnutí rozporovat smlouvu a bojovat proti těžbě štěrkopísku v katastru obce. „Dělali jsme to pro občany. Pro nás je důležité, že soud rozhodl o neplatnosti smlouvy. Do budoucna už po nás společnost Jampílek nemůže požadovat ušlé zisky a podobně. To je pro nás pozitivní," uzavřela starostka.