Nejvyšší komíny v Ústeckém kraji jsou opět připravené poskytnout sokolům útočiště při hnízdění. Loni zde vyvedli několik mláďat. Čas jejich hnízdění se již blíží, na několika místech v regionu mají už připravené budky.

Sokolové, kteří loni hnízdili na komíně děčínské teplárenské společnosti Termo, se stali hvězdami internetu. Stejně jako na jiných místech, tak i v Děčíně běžel po celou dobu online přenos na serveru youtube. Budky ornitologové spolu s teplárenskou společností již připravili na další hnízdění.

„Na podzim jsme budku zkontrolovali a mírně ji konstrukčně upravili kvůli lepšímu odvodu vlhkosti. Ze stejného důvodu letos také použijeme jiný substrát do hnízda," říká ředitel Správy národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. Právě České Švýcarsko má sokola stěhovavého jako svého erbovního ptáka.

Hnízdo na 180 metrů vysokém komínu, který je viditelný prakticky z celého Děčína, je zatím prázdné. Ornitologové opět počítají s přenosem po internetu.

„Je možné, že přenos spustíme dříve než loni. Tehdy byl dostupný až když se mláďata vylíhla," dodává Pavel Benda s tím, že ale samozřejmě není jisté, že se sokolové na komín v Děčíně vrátí. Loni se tam sokolům podařilo vyvést tři mláďata.

Do své budky se pravděpodobně už vrátil i sokolí pár, který nalezl útočiště na ochozu komína Elektrárny Ledvice na Teplicku. Ten přitom vloni patřil mezi nejaktivnější v toku, přičemž ornitologovi Václavu Beranovi se je podařilo vyfotit přímo v akci.

„Minulý týden jsem pozoroval samici, jak se ve vchodu budky čistí. Samec kroužil nad komíny. Vypadá to, že už začali nebo začnou tokat. Vloni zde pár vyvedl tři mláďata," konstatoval ornitolog.

Na přílet sokolů jsou připraveni i v cementárně Lafarge v Čížkovicích na Litoměřicku. Na ochozu komína je budka, kterou bude pravidelně hlídat ornitolog a sledovat, zda už zahnízdili. Také v Čížkovicích mají za sebou úspěšný rok.

„Loni sokolové vůbec poprvé na nejvyšším ochozu komína ve speciální budce vyvedli mladé. S odstupem několika měsíců se v ní vylíhla tři mláďata," říká mluvčí cementárny Milena Hucanová.

Zatímco děčínský a čížkovický pár vloni vyvedl úspěšně tři mláďata, jinak tomu bylo v případě páru hnízdícího na komíně Teplárny Trmice v Ústí nad Labem. I zde zpočátku vypadalo vše nadějně a tokající pár byl poměrně aktivní. Samice zasedla na vejcích, bohužel koncem dubna byla již budka opuštěna. Minulý týden pak byly z ochozu sneseny nejen zbytky potravy a trusu, ale i dvě celá vejce. Ta buď zastydla nebo nebyla vůbec oplozena.

Letos pozorovali ornitologové sokoly v Trmicích již v polovině ledna. „Díky tehdy silnému větru pak společně se samcem předváděli doslova leteckou akrobacii v okolí komína," dodává Václav Beran.