Dům stojící v takové zóně je těžko pojistitelný a jeho koupě je pro investora téměř sebevraždou.

„Z jedné strany jsme limitováni dálnicí, na dalším místě je vyhlášeno záplavové území, jinde jsou biokoridory nebo lokality, kde se nachází geologicky významná zásoba cihlářské hlíny. Proto se chceme ochránit a dosáhnout vymezení území pro rozvoj městyse. Pro nás není ani tak důležité stanovení záplavového území pro staletou vodu, jako je nově vymezení jeho aktivní zóny, která v našem případě postihuje mnohem větší plochu,“ řekl starosta městyse Václav Bešta a připomněl, že v minulosti se městys rozšiřoval zejména v prostoru mezi řekou a druhou polovinou mlýnského náhonu a dnes se tam jen těžko najde prostor, kde by se mohl městys dále rozvíjet.

Závod O pohár hraběte Chotka měl cíl první etapy na zámku v Ploskovicích
FOTO: Stará auta a motorky pózovaly na nádvořích zámků v Ploskovicích a Březně

„Dá se říci, že šmahem úřednického pera se v aktivní záplavové zóně ocitlo na pětatřicet nemovitostí,“ poznamenal Václav Bešta a zdůraznil, že řešení existuje.

V místech, kde by podle modelové situace při stoleté vodě došlo k rozlití řeky, vybudovat přirozený protipovodňový val.

„V současné době nejenže připravujeme dokumentaci k územnímu řízení, ale už vedeme jednání s majiteli pozemků, na kterých by

val stál. Máme v úmyslu využít jednoduché pozemkové úpravy, ale protože stát nemá k náhradě dostatek volných parcel, jdeme za vlastníky s nabídkou náhrady z obecního majetku. Proti jiným obcím, které povodně postihly a dosáhly na vybudování protipovodňových opatření, jsme v těžší situaci, musíme lidem vysvětlovat jejich nutnost, ač se ví, že u nás povodeň v takovém rozsahu nikdo nepamatuje,“ dodává starosta.

Srážka vlaku s člověkem u Lovosic
Muž seděl u Lovosic na kolejích a popíjel. Vlak neviděl

Vodní díla na řece Ohři, hlavně pak Nechranická přehrada, je v současnosti dostatečnou zárukou pro zabránění povodní z řeky,

Městys, který loni oslavil osm set let od svého založení, postihly v historii především požáry a tažení vojsk při válečných konfliktech, žádnou abnormální povodeň z řeky Ohře obecní kronika nezaznamenala.

Města blízká Brozanům – Bohušovice nad Ohří a Terezín – jsou po poslední povodni v roce 2013 před velkou vodou ochráněna, ale příčinou nebyla zvýšená hladina Ohře, ale hlavně voda z Labe.