Zájem rodičů o návrat žáků a studentů do škol nyní zjišťují ředitelé a třídní učitelé na Litoměřicku. Do lavic by podle ministerstva školství měli příští pondělí usednout studenti posledních ročníků středních škol, konzervatoří, vyšších odborných škol či deváťáci, kteří se připravují na přijímací zkoušky.

Na vysoké školy se budou moci vrátit studenti všech ročníků a bude umožněná i účast při výuce na základních uměleckých školách. K 11. květnu obnoví činnost také střediska volného času. Docházka nebude povinná a ředitelé musejí zajistit, aby se ve třídě nesešlo víc než 15 osob. Ředitel Masarykovy základní školy v Litoměřicích Karel Kynzl uvedl, že deváťáci o účast ve škole velmi stojí. „Zájem je opravdu velký. Máme přihlášeno už více než 15 žáků. Nikoho ale odmítat nebudeme a vytvoříme více skupin, například po osmi žácích, které se nebudou potkávat,“ má v plánu ředitel.

Ilustrační foto.
Na plánované letošní akce má většina obcí Litoměřicka peníze dopředu našetřené

I když výuka probíhá on-line a deváťáci o látku nepřišli, do školy se těší i kvůli sociálnímu kontaktu. Původní rozvrh hodin však žáci potřebovat už nebudou. Učení bude probíhat zřejmě jen tři dny v týdnu a jen na tři hodiny. „Zaměříme se především na matematiku a český jazyk. Učitelé budou probírat především látku, které žáci neporozuměli. A uvažujeme ještě o angličtině,“ sdělil ředitel Kynzl s tím, že škola svým žákům nabízí ve speciálním programu složení mezinárodně uznávané certifikované zkoušky z angličtiny Cambridge English.

Větší nápor pak Masaryčku čeká od 25. května, kdy mohou přijít žáci prvního stupně. „Abychom si udělali představu a stihli vše připravit, předběžně jsme u rodičů zjišťovali, zda budou chtít své děti do školy poslat. Padesát procent zájem má,“ doplnil Karel Kynzl.

Desítky litrů dezinfekce

Hygienických i dezinfekčních prostředků má zařízení dostatek. Od krajského úřadu dostala škola, která v nouzovém stavu funguje i jako družina pro děti rodičů pracujících v integrovaném záchranném systému, 20 litrů dezinfekce. Dalších 40 litrů přípravku škole darovalo i město Litoměřice. Dezinfekcí na ruce jsou vybavené také třídy, toalety a k dispozici ji budou mít žáci i kantoři také u vchodu do školy.

Příprava na výuku probíhá také v Soukromé podřipské střední odborné škole a středním odborném učilišti v Roudnici nad Labem. Její ředitel Richard Červený informoval, že zájem připravovat se na maturity či závěrečné zkoušky má zhruba 80 procent studentů.

Trenér Stadion Litoměřice Daniel Tvrzník
Odchod opor? I tak chceme hrát o play-off, věří týmu litoměřický kouč Tvrzník

„Zatím nevíme, kdy budeme moci zkoušky uskutečnit. Pracovně s nimi počítáme v prvním červnovém týdnu,“ doplnil Richard Červený. Povinností školáků a studentů bude nošení roušek ve společných prostorách. Na den budou potřebovat dvě.

Účast na výuce je navíc podmíněna čestným prohlášením o neexistenci příznaků virového infekčního onemocnění, které je možné stáhnout na webových stránkách dané školy.