Na Podřipsku se to podařilo například v Dušníkách, kde je ve škole obecní úřad, mateřská škola, místní knihovna, malá tělocvična a dokonce i muzeum kočárků.
Podobně se s dlouho nevyužívanou budovou bývalé školy chce vypořádat i obec Židovice.

Dominanta obce
Zdejší škola je o něco mladší než ta dušnická, která loni oslavila 100 let, ale svým původním vzhledem patřila vždy k dominantám obce. K němu by se měla dopracovat už letos.

„Výběrová komise určila a při lednovém mimořádné zasedání zastupitelstva schválila pro zakázku stavebních prací na snížení energetické náročnosti objektu školy společnost ARTESO se sídlem ve Vědomicích. Vysoutěžená cena činí zhruba 4,6 milionu korun. Projekt, respektive jeho I. etapa, je spolufinancován ze zdrojů Evropské unie operačního programu životní prostředí a ze Státního fondu životního prostředí. Máme co sledovat, akce musí být hotová letos do konce srpna. Objekt bude zateplený, získá novou střechu, okna, dveře a fasádu. Měl by získat podobu, jakou měl před zhruba 90 lety," říká Miloslav Krejný, starosta Židovic.

Centrum setkávání
V druhé navazující etapě se přebudují interiéry tak, aby v objektu vzniklo zázemí pro provoz kulturních, sportovních a vzdělávacích aktivit. Přestěhuje se sem také obecní úřad.

„Chceme, aby zde vzniklo jakési centrum setkávání obyvatel všech věkových kategorií. Upravíme k tomu i přilehlé pozemky. Místo bude i pro vybudování jakéhosi krizového centra, v němž by získali dočasný azyl obyvatelé, které může opět zasáhnout třeba povodeň," dodává starosta.