Pozdravit účastníky přijel i senátor Alexandr Vondra, který na jejich organizaci přispěl z Nadačního fondu Kalich. V doprovodu ředitelky školy Marcely Sekyrové, starosty obce Václava Fouska a starosty Roudnice nad Labem Vladimíra Urbana si prohlédl nejen objekt základní školy, kterou v současné době navštěvuje 173 dětí, ale i mateřskou školu.

Ocenil i výstavu, která prostřednictvím výtvarných prací dětí, fotografií, novinových výstřižků, kronik a dobových dokumentů dokumentovala nejen současnost, ale i historii.

„Oslavy pořádané při této příležitosti jsou pro obec nepochybně významnou událostí. Vaše stoletá budova má své kouzlo, navíc z ní čiší láska a pracovitost zdejších kantorů, kteří se zapálením dělají vše pro to, aby škola úspěšně fungovala i v následujících letech," uvedl senátor Vondra, jenž se poté zúčastnil i zahájení školní akademie, která před zcela zaplněným sálem probíhala v místním kulturním domě v průběhu celého odpoledne. V podvečer pak vyrazil veselý průvod s alegorickým vozem na hřiště, kde byl připraven večerní doprovodný program.

„Byl jsem mile překvapen hojnou účastí zdejších obyvatel i zájmem senátora, ale hlavně průběhem školní akademie, za níž byl vidět obrovský kus práce kantorů, ale i dětí, za což chci pedagogickému sboru moc poděkovat," neskrýval spokojenost s průběhem oslav starosta Horních Beřkovic Václav Fousek.