Vývoj počasí sice slibuje slušnou cukernatost sklizených hroznů, avšak v případě některých odrůd bude úroda zásadně snížena kvůli dešťům.

Svatovavřineckého bude málo

„Problém způsobily deště v období kvetení. Některé odrůdy dopadly velice špatně. Týká se to například Tramínu nebo Svatovavřineckého, toho je zhruba poloviční úroda než v jiných letech,“ říká Antonín Hrabovský mladší, který se stará o vinice Agrofruktu Kamýk v okolí Velkých Žernosek a Žalhostic. I zde se již chystají na letošní sklizeň.

„Příští týden začneme sklízet odrůdu Irsai Oliver. Z toho nebude burčák, ale víno. Na burčák začneme sklízet odrůdu Müller Thurgau přibližně sedmého září,“ přibližuje vinař.

Více vody, více plevele

Kromě dešťů během kvetení vinaře letos potrápil také větší výskyt plísňových chorob. Více práce než v předchozích letech měli také při likvidaci plevelů.

„Pěstitelsky je to hrozný ročník, ale cukernatost by mohla být slušná. Nižší úrodu předpokládáme u vavřince, to zapříčinily deště v období kvetení,“ informoval Jan Podrábský, ředitel Lobkowiczkého zámeckého vinařství v Roudnici nad Labem.

Jeho slova potvrzuje také Antonín Hrabovský mladší. „Velice dobrou úrodu předpokládáme u odrůdy Müller Thurgau,“ dodává.

V několika uplynulých dnech se podél silnic a v některých vinařských obcích na Litoměřicku začali objevovat prodejci burčáku. Vinaři však upozorňují, že s největší pravděpodobností nejde o místní burčák, ale dovezený z Maďarska nebo Moravy, kde dozrává réva dříve.

Současně s prodejci do terénu vyrazili také kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

„Kontrolujeme v celém období, kdy je možný prodej burčáku, tedy od prvního srpna do třicátého listopadu. Naši kontroloři se zaměřují především na hygienu prodeje, označování prodávaného burčáku a samozřejmě bereme vzorky, jejichž následný rozbor ukáže, zda je burčák ředěný, nebo ne,“ přibližuje mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídová (SZPI).

Pokud dojde k ředění, jde o poškozování konečného spotřebitele. V souvislosti s tím inspektoři SZPI rozdali v uplynulých letech statisícové pokuty.

Pracovníci inspekce dále upozorňují, že burčák musí být vždy označen jako burčák, zřetelně musí být také uvedeno, kdo je výrobcem.

Důležité jsou podle SZPI také hygienické podmínky prodeje. Například, pokud je burčák prodáván v PET lahvích, musejí být vždy nové a čisté.