V krajském štábu by mělo pracovat deset lidí. Budou mezi nimi zástupci největších majitelů lesů včetně obecních, samosprávy, dopravy, ochránci přírody nebo úředníci mající na starost lesní hospodářství. V jeho čele bude stát náměstkyně hejtmana Lubomíra Mejstříková (ANO).

„Úkolem štábu bude co nejrychlejší sdílení informací mezi jeho členy, abychom hledali společné řešení kůrovcové kalamity a zabránili větším škodám,“ řekl hejtman Jan Schiller (ANO). Hejtmanství by také od štábu mělo dostat přehled o tom, jak jsou které oblasti kůrovcem zasažené a jakým směrem se šíří.

Omezené pravomoci

Kůrovcový štáb ale nebude moci jednotlivým majitelům lesů nařizovat opatření, která by mohla vést k zastavení kůrovce, případně k odstraňování škod v už zasažených lesích, nebo druhovou výsadbu. To je práce pro státní správu.

„Bude to čistě poradní orgán rady kraje a byl bych rád, kdyby se zabýval problematikou lesů obecně, tedy nejen kůrovcem. Výstupy ze štábu budou volně přístupné na webových stránkách kraje,“ doplnil hejtman.

Pivovar Falkenštejn pod kostelem na náměstí v Krásné Lípě.
Hotely a penziony v Českém Švýcarsku se pomalu plní. Mizí volné termíny na léto

Kvůli kůrovcové kalamitě se tento týden ve čtvrtek uskuteční v Krásné Lípě fórum pořádané obecně prospěšnou společností České Švýcarsko. Právě tento region je v Ústeckém kraji nejvíce zasažený lýkožroutem. Konference se bude věnovat čtyřem hlavním okruhům. Prvním tématem bude aktuální situace v regionu z pohledu čísel a dat včetně informací o aktuálních uzavírkách či harmonogramu těžby.

Intenzivní těžba a devastace krajiny je druhým bodem, za kterým bude následovat otázka plánu obnovy krajiny po kůrovci a dopadů na ekosystémy. Závěrečným okruhem jsou dopady kůrovcové kalamity na region a cestovní ruch včetně tématu uzavírání části území a turistických cest. „Cílem akce je upozornit na problémy spojené s kalamitou lýkožrouta smrkového a s masivní těžbou v místních lesích. Prostor k diskuzi bude umožněn všem stranám, které se problematikou zabývají,“ vysvětlil ředitel obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko Jan Šmíd, proč konferenci svolali.

Účast na diskuzním fóru přislíbili zástupci ministerstva zemědělství, Agentury ochrany přírody a krajiny, Správy Národního parku České Švýcarsko, Hnutí DUHA a společnosti Lesy ČR. Místní samosprávu pak bude zastupovat starosta Krásné Lípy Jan Kolář, o zkušenosti ze Šumavy se podělí starosta Modravy Antonín Schubert.

Ilustrační foto
Násilí, rozvody i záchrana. Rodiny ovlivnila covidová „ponorka“

Starostům z regionu se nelíbí nejen to, že je uzavřena řada turistických stezek, na které nikdo kvůli nebezpečí pádu suchých stromů nesmí, ale kritizují také silnice poškozené od těžkých kamionů plných dřeva či rozježděné lesní cesty. „Zástupci ochrany přírody i lesního hospodářství si musí uvědomovat a korigovat dopady svých rozhodnutí na život, rozvoj a budoucnost našich obcí. Samosprávy musí být respektovaným partnerem v diskusi. Současný necitlivý přístup je pro nás nepřijatelný,“ dodal krásnolipský starosta Kolář.