Malovat jako van Gogh v Provence. To si s rozkládacím malířským stojanem a brašnou se štětci a barvičkami nedávno vyzkoušela desítka seniorů na levandulové farmě v Židovicích. S obrazy se pochlubí na vernisáži v roudnické Galerii moderního umění dnes, v pondělí 3. září, v 17 hodin.

Výtvarnou akademii třetího věku už pátým rokem vede umělkyně a pedagožka Jitka Kratochvílová z roudnického ateliéru Výtvarka, v němž se scházejí bývalí kantoři, prodavačky, účetní, stavaři, úředníci nebo místní plavčice. „Fungují skvěle a pravidelně se potkávají i mimo výuku,“ prozrazuje Kratochvílová o seniorech, kterých do kurzů dochází na padesát.

Sraz veteránů v Roudnici nad Labem.
FOTO: Milovníci historických vozidel se sešli na roudnickém Karlově náměstí

Na „plenéry“ čili za malováním pod širým nebem s nimi lektorka vyráží každý rok. „Malovali jsme v zámeckých zahradách, v parku, u řeky, na ulici ve městě nebo i na břehu moře,“ přibližuje. Toto léto padla volba na levandulovou farmu v Židovicích u Roudnice. „Podřipsko je typické dramatickým světlem a otevřeným pohledem do krajiny,“ popisuje Kratochvílová s tím, že specifická barevnost levandulových polí v kontrastu se žlutými poli obilí a zelenými kopci jí dodávají vůni i měkkost.

Naplnění dávného snu

Už od počátku navštěvuje akademii Ludmila Kubálková z Roudnice. Podle ní je kolektiv stálý a všem je v něm fajn. Umění se chtěla paní Kubálková věnovat hned po základní škole. Její rodiče však nechtěli pustit tenkrát 14letou dívku do daleké Prahy. „Tak jsem studovala školu s úplně jiným zaměřením, než bylo mým zájmem. A to strojní průmyslovku,“ ohlíží se seniorka, která dříve pracovala v roudnickém Agrostroji.

Spolu s ostatními seniory malovala na židovické farmě během dne otevřených dveří na přelomu června a července. „Pořádáme ho jen jednou ročně v sezoně,“ přibližuje Anna Nová Kučerová z farmy.

Pokud nestíháte dnešní vernisáž a chcete výstavu vidět, pospěšte si. Potrvá jen do neděle. O nadcházejícím víkendu bude ostatně k návštěvě roudnické výstavní síně více důvodů. V sobotu 8. září od 13 hodin totiž uspořádá galerijní odpoledne věnované končící výstavě Národ sobě. „Čeká vás workshop animování na téma Má vlast s plzeňskou školou animovaného filmu Animánie, ale i přednáška Niny Milotové o pouti kamene z Řípu do základů Zlaté kapličky,“ láká Lucie Kabrlová z galerie. S pořadem Česká beseda inspirovaným vlasteneckými salóny 19. století vystoupí soubor Chorea Historica.

V neděli 9. září od 16 hodin má Národ sobě derniéru, při níž vás expozicí provede její autorka Veronika Hulíková. Až do 20. září pak bude galerie uzavřena kvůli instalaci nových výstav.

Bitva u Chlumce proběhla opět po 205 letech.
FOTO: Válečná vřava se po více než dvou stoletích vrátila k Chlumci