Zažitou představu babičky usazené v křesle s pletacími jehlicemi vyvrací také 68letá Jiřina. „Po odchodu do důchodu jsem zprvu nevěděla jak vyplnit volný čas, kterého bylo najednou tolik. Začala jsem pravidelně cvičit a chodit na jazykové kurzy. Pořídila jsem si počítač, se kterým jsem si zpočátku příliš nerozuměla, ale i to se mi podařilo překonat. Dnes si na internetu vyhledávám informace, posílám si s přáteli e-maily nebo sleduji pořady,“ popsala důchodkyně s tím, že ve srovnání s dobou před dvaceti či třiceti lety je současná nabídka aktivit pro seniory mnohem bohatší.

Jen v okrese poskytuje širokou škálu činností pro dříve narozené řada spolků a institucí. Například Podřipské muzeum v Roudnici nad Labem, kde řadu let probíhaly kurzy v rámci Univerzity třetího věku. Nyní si je muzeum, i s ohledem na menší administrativní zátěž, zajišťuje ve své režii.

Sluníčko vytáhlo krokusy a sněženky ze země u Chodovlic
Téměř jarní počasí vytáhlo první krásné květiny ze země na Litoměřicku

Ředitel muzea Martin Trefný přiblížil, že kurzy jsou pro účastníky zdarma a na rozdíl od Univerzity třetího věku nejsou limitovány věkem. „Nejčastěji k nám chodí lidé starší šedesáti let, jsou mezi nimi ale i mladší ročníky. V současné době probíhá kurz Hrady známé i neznámé. Posluchači se tak přesunou z přednáškového sálu do terénu,“ popsal Trefný. Komentované exkurze pod vedením Davida Mikoláše zakončí v sobotu 7. března prohlídka hradu Ronov u Kravař. „Příští cyklus kurzů chystáme na konec letošního roku,“ doplnil ředitel muzea.

InfografikaZdroj: Deník

Sedět doma a „tlouct špačky“ nemusí ani senioři v okresním městě. Jen spolek LiPen pro ně zaštiťuje řadu aktivit. Kromě aktuální celorepublikové akce Přeplav si svůj La Manche, kde se senioři formou štafetového plavání snaží překonat pomyslnou délku Lamanšského průlivu v jeho nejužším bodě, se scházejí také každý pátek v knihovně Karla Hynka Máchy v rámci Dopoledního klubu aktivního stáří.

„Na programu jsou vždy různé aktivity, například setkání se zajímavými osobnostmi, přednášky, cvičení těla i ducha nebo procházky městem s výklady,“ upřesnila za spolek LiPen Ludmila Černá.

Autoři a harmonikáři

Spolek také vždy v květnu pořádá Noc literatury, kam zve známé autory, nebo sdružuje harmonikáře a harmonikářky. „V Litoměřicích se pro seniory koná podle mého názoru velké množství akcí, horší je to však s účastí. Většinou chodí stejný okruh několika desítek lidí, ostatní zřejmě sedí raději doma a přemýšlejí o svých nemocech,“ usoudila Ludmila Černá.

New Flow
Mladí obchodníci vydělávají s mobilem v ruce. On-line na Forexu

Ve městě působí také Klub seniorů, který organizuje například přednášky, zpívání, rekondiční cvičení, výlety, návštěvy divadel, koncertů a výstav nebo sportovní soutěže.

Další možností, jak mohou senioři trávit volný čas a ještě se dozvědět něco nového, je i studium Virtuální Univerzity třetího věku. Tu v Litoměřicích nabízí střední škola Ekonom. Stejný program běží také ve Štětí, kde ho pořádá městská knihovna ve spolupráci se Zdravým městem.

Hlavní líčení s podnikatelem Vladislavem Větrovcem u Okresního soudu v Litoměřicích.
Kauza vytunelování drůbežářské firmy z Litoměřic se táhne skoro 10 let