Pane doktore, teď tady spolu sedíme a sledujeme výsledky druhého kola senátních voleb. Porazil jste komunistku Jitku Sachetovou o 1020 hlasů. Jaké máte pocity?

Dovoluji si citovat slova mého protikandidáta Stanislava Berkovce: „Mount Everest se neptá, co jsi dělal poslední dva měsíce, ale co jsi dělal celý život." Toto považuji za výsledek mé celoživotní práce. Mnoho lidí mi pomohlo. Nejvíce však má rodina manželka a děti. Děkuji všem, hlavně těm kteří mě volili, ale i těm, kteří mě nevolili. Nebudu senátorem pouze mých voličů, ale senátorem všech.

Kromě těsného vítězství, kdy rozhodoval prakticky každý hlas, byly letošní senátní volby na Litoměřicku a Slánsku poznamenány ve druhém kole velmi nízkou účastí 16,84 %, což v absolutních číslech bylo jen 20 312 voličů, kteří přišli do volebních místností. Proč tomu tak podle vás bylo?

Nízká volební účast je odrazem rozčarování lidí politikou, a tak odpověděli pasivitou. A mě to hodně mrzí, avšak lidem se nedivím. Byl jsem si vědom, že o konečném výsledku rozhodne volební účast, zvláště ve druhém kole. Není snadné lidi přesvědčit, aby šli volit, navíc volební lístky nedostali ani domů. Nízká účast vyhovuje disciplinovaným voličům. Přiznávám, že jsem to měl vůči mé protikandidátce paní Sachetové těžší, musel jsem voliče více přesvědčit, aby šli volit.

Ale co pravicoví voliči? Myslíte, že vám nepomohli?

Nevím, jak se chovali. Nízká volební účast podle mě značí, že spíše pravicoví voliči zejména ODS poslechli Alexandra Vondru, který když nepostoupil do druhého kola, doporučoval nepodpořit ani jednoho ze dvou kandidátů, a tím nabádal své voliče k neúčasti ve volbách.

Ani vaše protikandidátka ve druhém kole Jitka Sachetová ve finiši volební kampaně si neodpustila jízlivosti, když do televize i v rozhovoru pro Haló noviny řekla: „Myslím, že jsem lepší politik, než je pan doktor Mezian. Když někdo šest let studoval na lékaře, ať léčí lidi." Co na to říkáte?

To bych mohl říci, že když paní Sachetová podniká v zemědělství, měla by se mu nadále věnovat. Nemá smysl na podobné výroky reagovat. Nyní dělám tlustou čáru za dosavadní předvolební kampaní. Chtěl bych touto cestou všechny vyzvat ke spolupráci, neboť společným cílem by měl být rozvoj naší země.

Čím zahájíte svůj šestiletý senátorský mandát?

Stanovím si plán priorit. Senátní práce spočívá především ve schvalování či pozměňování návrhů zákonů, které ovlivňují život lidí. V Senátu budu podporovat všechny zákony, které budou krokem kupředu a nebudou pro lidi likvidační. Také se Senát zabývá peticemi. Prioritou je dostat na veřejné slyšení petici pro zachování roudnické nemocnice. První úkol, který mám, je záchrana malých nemocnic, protože pojišťovny s nimi nechtějí navázat smlouvy především s litoměřickou a hlavně roudnickou nemocnicí. Dále chci odstartovat debatu o financování sociálních služeb, aby nedocházelo k tomu, co u Hospicu sv. Štěpána či Domova Slaný. Díky funkci senátora chci pomoci i regionu. Plánuji kontaktovat starosty obcí a stanovit si problémy, které je nutné řešit. Rovněž chci navštívit podniky a družstva. Práci senátora se budu maximálně věnovat, kromě litoměřického zastupitelstva je to má jediná politická funkce.

V této souvislosti se nelze nezeptat. Jste stále aktivním lékařem, budete mít ještě čas na pacienty?

Mé rehabilitační ordinace budou nadále fungovat, nic se nemění. Děti je převezmou: dcera je manažerkou, syn lékařem. I já budu mít ordinační hodiny, tak jako ostatní lékaři. Je pro mě důležité mít zachován kontakt se svými pacienty a oborem. Nadále beze změn pracují i naše fyzioterapeutky v Litoměřicích, Lovosicích, Bohušovicích i v Úštěku.

Hassan Mezian (65)

Rehabilitační lékař, člen zastupitelstva v Litoměřicích za ČSSD. Narodil se v syrském Damašku, do Československa přijel ve 20 letech studovat medicínu a už zde zůstal. Profesní kariéru začínal v litoměřické nemocnici na interně, poté jako primář rehabilitace.

Posledních patnáct let vede Mezian na Litoměřicku rehabilitační ordinace. Politikem je od r. 2006, v roce 2008 se stal krajským zastupitelem. Nyní je senátorem.


Čtěte také:

Novým senátorem za Litoměřicko a Slánsko je HASSAN MEZIAN