Kontrolní výbor tak od podzimních voleb stále nemá svého stálého předsedu. Před několika týdny rezignovala první předsedkyně Daniela Deusová (ČSSD). Na její místo zastupitelé zvolili opozičního Tomáše Rotbauera. Také ten se rozhodl skončit.

Rezignace předsedy kontrolního výboru

Abych si uchoval zdravý rozum a také pro smysluplné investování energie pro věci, které mají smysl. Smysl má vytvářet pozitivní ostrovy energie v dnešním lhostejném světě. Ostrovy, na kterých může obyčejný člověk cítit půdu po nohama, pocit jistoty a bezpečí.

Nevidím smysl pracovat v kontrolním výboru, který nemůže pracovat nezávisle, plní jen funkci formální. Nelze plnit kontrolní činnost, pokud je zaměřená pouze na oblasti, které se netýkají současného politického vedení ANO a komunistů. O transparentnosti nemůže být ani řeči, pokud se v některých případech výběrová řízení vyhlašují a v jiných ne, i když tím zákon porušen není, stejně jako v minulosti.

Je pod moji důstojnost hrát roli honicího psa na řetízku, kterého rada vypustí k danému cíli a poté, pokud se to nehodí, stáhne zpět. Stát ani obec totiž není firma, protože občan není zaměstnancem státu, ale právě naopak, stát je placen z daní občanů, a kdo platí, ten poroučí.

Tomáš Rotbauer

Reakce vedení města Lovosice na rezignaci p. Rotbauera na funkci předsedy KV

Ve čtvrtek podal předseda Kontrolního výboru Tomáš Rotbauer demisi. Jako důvod uvedl nemožnost pracovat nezávisle, roli kontrolního výboru označil jako formální s komentářem, že není možné provádět kontrolní činnost v oblastech týkajících se současného vedení radnice. Výběrová řízení realizovaná v novém volebním období označuje jako netransparentní.

„Jeho zdůvodnění, byť vyjádřené se značnou dávkou expresivity, je nepravdivé. Z pohledu bývalého předsedy Kontrolního výboru dobře vím, jak jsme dělali kontroly na veřejných zakázkách a kolik odborné práce a úsilí jsme tomu věnovali. Musím se tedy silně ohradit proti tomu, že by měl stávající Kontrolní výbor nějaká omezení či nemožnost práce dle vlastního uvážení. Předpokládám, že se od pana Rotbauera dozvíme konkrétní informace, kterými potvrdí jeho slova. Osobně se domnívám, že je něco jiného dávat někomu úkoly a mnohdy nesmyslné podněty včetně vyvíjení nátlaku, než sám tato zadání a podněty řešit. Ano, je třeba tomu věnovat dostatečnou energii, ale pokud na to nemám nebo se mi to nechce dělat, nemohu to svádět na někoho nebo něco jiného. Rozhodně tím nyní pan Rotbauer shazuje práci současných členů Kontrolního výboru," vyjádřil svůj názor Ing. Jiří Puchar, radní města Lovosic.

K tomu dodává starosta města Milan Dian: „Velmi mne mrzí, že pan zastupitel Rotbauer, který stál za rezignací bývalé předsedkyně kontrolního výboru, a kterou velmi ostře kritizoval, nyní po krátké době ze své funkce odchází. Důvody, které ve svém vyznání tisku prezentuje, se zdají být pro neinformovaného člověka silné, emotivní a dokonce existencionální. Opak je však smutnou pravdou. Přímo excelentní je manipulace s pojmy, jako jsou transparentnost, svědomí, morálka a občan, za kterými se spíše skrývá absence znalostí nebo motiv zviditelnění sama sebe. S panem Rotbauerem jsem se nesčetněkrát setkal a v rámci společných, někdy i několikahodinových diskuzí, jsme hovořili o aktuálních problémech města počínaje rezervami Městské policie, otázkami dopravy, přestupků, auditu, kontrolních mechanismů i ASK. Na základě svých zkušeností mohu konstatovat, že důvodem rezignace pana Rotbauera nejsou důvody v článku předkládané, ale spíše neznalost funkce, smyslu a poslání kontrolního výboru a dále konsekvence různých mylných představ o fungování zastupitelstva, rady města a potažmo městského úřadu. Sám osobně jsem očekával ze strany pana Rotbauera více proaktivnější přístup jak při řešení problémů o kterých jsme spolu hovořili, tak i při návrhu nových řešení, což se bohužel nestalo. Jeho rezignaci vnímám jako nevyužití možnosti nebo také jako selhání ukázat svoje schopnosti při řešení věcí a otázek, o kterých píše a které rád kritizuje."

Vladimír Hieke (ANO 2011), radní města