„Na majitele roudnického pivovaru byla podána exekuce za zdravotní pojištění, měl exekuci za nedoplatek elektřiny, dále pokutu od stavebního úřadu, finanční úřad má u něho také nějakou pohledávku," uvedl před časem místostarosta Roudnice Michal Cihla. Exekutor tedy konal. Vyhlásil dražbu, která se uskutečnila 11. května. Jejím jediným účastníkem bylo město Roudnice nad Labem zastoupení starostou Vladimírem Urbanem.

„Zastupitelstvo města mě pověřilo, abych se dražby účastnil. Měl jsem možnost dražit pouze do výše vyvolávací ceny. Spolu se mnou byl přítomen pan Jiří Brodský jako iniciátor iniciativy na záchranu zmiňovaného objektu," informoval starosta a dodal: „Dražby se nikdo jiný neúčastnil a my tak pivovar vydražili za vyvolávací cenu. Odnesl jsem si také znalecký posudek, který cenu objektu odhaduje přibližně na 16 milionů korun."

Podle slov starosty Urbana je v zájmu města, aby se objekt zajistil proti dalšímu chátrání i tak, aby neohrožoval kolemjdoucí občany. „Je potřeba objekt zastřešit a zajistit tak, aby začal pozvolna vysychat a hledat cesty, jak jej postupně rekonstruovat, třeba jen po částech," upřesnil.

To potvrdil i místostarosta Cihla: „Chystáme se pivovar provizorně zastřešit. To zaplatí město. Postupně bychom však peníze mohli získat zpátky z fondu regenerace ministerstva kultury," upřesnil.

Další využití památky však doposud není jasné. „Myšlenka, jak pivovar jako město využít, není úplně dotažená. To nevíme. Peníze na to navíc také chybí. Když to řeknu pragmaticky – vydražení pivovaru není ze strany města zcela koncepční krok. Je to však památka a tak se k tomu stavíme. Naším cílem je tuto památku zachovat. Z vynaloženými prostředky však musíme nakládat velmi opatrně," vysvětlil místostarosta.

Finanční pohledávku u Johna Baileyho prý město dostane.


Jak se kauza „pivovar" vyvíjela?

1996 – Pivovar koupil John Bailey. Jeho záměrem bylo vybudovat zde multifunkční objekt. Od té doby se však nezměnilo nic. Pivovar chátral.
březen 2010 – Město poručilo rozebrat a odstranit střechu. Spekulovalo o demolici.

2010 – Mezi lidmi koluje petice na záchranu roudnického pivovaru.

2011 – Město se rozhodlo pivovar zachránit, přistoupilo k zabezpečení a zajištění objektu.

2012 – Na pivovar se vyhlásila exekuce. Město se rozhodlo památku koupit.