Podívanou si v neděli 27. listopadu večer nenechaly ujít stovky obyvatel města. Na slavnostní rozsvícení vánočního stromu vyrazily po dvou letech, kdy platila proticovidová opatření. Tentokrát si mohli lidé dát svařák a něco dobrého k jídlu. Například stánek Městských kulturních zařízení nabízel "echt" svařák plný rozinek, mandlí a fronta zde byla až k vánočnímu stromu.

Těsně před šestou hodinou odpolední promluvil nový starosta města Radek Löwy a místostarosta města Jiří Adámek společně s ředitelkou MKZ Michaelou Mokrou. Popřáli přítomným krásný advent.

Požehnání adventního věnce v kostele Všech svatých a v katedrále sv. Štěpána v Litoměřicích a zapálení první svíčky
FOTO: Na adventním věnci plane první svíce. Věřící se sešli v Litoměřicích

Portál history.com udává, že historie použití neopadavých stromků se datuje hluboko do minulosti, do starověkého Egypta a Říma, tedy do předkřesťanské historie. Chvojku zdobili i staří Slované a křesťanství ji jen včlenilo a dodalo současnou vánoční legendu o dárcích, které přinesli králové při příležitosti Ježíšova narození.

Později se symbolika dostala do Německa 16. století. První vánoční stromek v moderním slova smyslu se objevil v Praze až v roce 1812 v domácnosti ředitele Stavovského divadla Johanna Carla Liebicha.