Město bude hospodařit s příjmy ve výši 530 milionů korun, výdaje dosáhnou 561 milionů. Schodek 31 milionů bude město krýt z vlastních zdrojů. Podstatnou část schodku tvoří předfinancování revitalizace objektu Staré radnice, kde sídlí oblastní muzeum. Investice do oprav budovy muzea vyjde město na zhruba 22 milionů korun, přičemž předfinancování ve výši 20 milionů získá město zpětně jako dotaci.

„Dotace za celou akci v částce přibližně 45 milionů korun bude městu jednorázově proplacena až v roce 2024. Projekt Stará radnice, respektive nutnost předfinancování dotační části, má proto nejzásadnější vliv na výši schodku schvalovaného rozpočtu,“ vysvětlila vedoucí ekonomického odboru Iveta Zalabáková.

Sedmičlenná porota se shodla na návrhu manželů Dionýze a Martiny Hutárových z Litoměřic. Jejich fotopoint je rozložený na tři samostatné díly, odsazené od sebe tak, aby v určitém bodě při fotografování splynuly v jeden celek.
První litoměřický fotopoint? Vzniknout by mohl na Střeleckém ostrově

Mezi další větší investice má patřit také oprava hřiště a tělocvičny na Základní škole U Stadionu, která zahrne i rozšíření sociálního zázemí a rekonstrukci rozvodů tepla. Městskou kasu vyjde na 5,5 milionu. Dva miliony bude stát rekonstrukce parku Václava Havla, kde dojde k opravě závlah a osvětlení. Další tři miliony město vynaloží na obnovu porostů na Střeleckém ostrově a Mostné hoře.

„V roce 2022 opět počítáme s podporou kultury, sportovních oddílů, sociálních služeb, s financováním participativního rozpočtu i dalších činností. Na tyto takzvané měkké aktivity jsme vyhradili přibližně 23 milionů korun, což je částka, která drží úroveň minulého roku,“ uvedl místostarosta Litoměřic Karel Krejza.

Jen na celoroční podporu činnosti největších sportovních spolků zastupitelé poslali zhruba 9,7 milionu. Nejvíce – 5,3 milionu obdrží hokejový HC Stadion. Pro fotbalový klub Litoměřicko odsouhlasilo zastupitelstvo částku 1,8 milionu. Basketbalový Slavoj Litoměřice podpoří město částkou 1,9 milionu a ženský basketbalový tým TJ Slovan pak 720 tisíci.

Zasněžené pohledy na historické Litoměřice. Pátek 10. prosince 2021
OBRAZEM: Litoměřice pocukroval sníh. Podívejte se, jak jim to sluší

Pro příští rok počítají Litoměřice s dalšími investičními akcemi. Ty se ale budou do rozpočtu zapojovat postupně podle připravenosti. Mluvčí města Eva Břeňová přiblížila, že se jedná například o projekt regenerace další části bývalého pivovaru Kalich. „Ten si vyžádá 61 milionů korun, dalších 60 milionů na rekonstrukci pravé části objektu uhradí dotace,“ sdělila Břeňová. Po rekonstrukci by tato část pivovaru měla sloužit pro podnikatelské účely.

V přípravě je i rekonstrukce hřiště a atletického oválu na Základní škole Havlíčkova, kde se náklady pohybují ve výši 10 milionů korun. Podstatnou část chce ale město hradit z dotace.

Město chce investovat také do oprav komunikací. Týkat se má ulice Karolíny Světlé, kde se počítá s částkou 14 milionů, a ulice Bójské, kde by opravy vyšly na 12 milionů. „Realizace zmíněných akcí se bude odvíjet od toho, jak dopadne výsledek hospodaření letošního roku a od finanční situace roku příštího,“ upozornil místostarosta Krejza.

Děti z Litoměřic zdobily na náměstí vánoční stromky.
Děti z Litoměřic zdobily na náměstí vánoční stromky. Lidé vyberou ten nejhezčí

Ten na zastupitelstvu informoval také o opravách v ulici Marie Pomocné u autobusového nádraží, kde se v dlážděné vozovce vytvořily četné propady. „Bohužel zřejmě nebude možné provést její celkovou opravu, odhadovanou na 7 milionů korun. S odborem územního rozvoje jsme se dohodli, že se vyspraví alespoň ty největší propady,“ doplnil místostarosta.

Novinkou, na kterou se mohou těšit obyvatelé města i turisté, bude vybudování prvního litoměřického fotopointu. Vzniknout má na Střeleckém ostrově. Už na začátku letošního roku vybrala sedmičlenná porota návrh manželů Dionýze a Martiny Hutárových z Litoměřic, jenž vychází z grafického vizuálu města.