„Jde o slámové víno. Nechali jsme na jeho výrobu zhruba 16,5 metráků hroznů odrůdy Rulandské bílé. Jejich cukernatost při sklizni byla 22 stupňů. Hrozny jsou nyní umístěny na slámě. Necháme je ležet do poloviny ledna, pak je vylisujeme. V tu dobu by se jejich cukernatost měla pohybovat okolo 32 stupňů. Předpokládám, že výnos bude asi pět set litrů," přiblížil Jan Podrábský, ředitel vinařství.

Právě slámové a ledové víno patří k delikatesám, které čas od času jednotlivá vinařství připravují. Na Litoměřicku se jim věnuje jen Lobkowiczké zámecké vinařství Roudnice.

„Ledové neděláme. Slámové jsme naposledy měli z ročníku 2003. Letošní ročník se u nás opravdu povedl, tak jsme jeho výrobu opět zkusili," vysvětlil Jan Podrábský.

Slámové víno se připravuje z kvalitních hroznů, které dosahují vyšší cukernatosti. Během tříměsíčního ležení na slámě se z bobulí postupně odpařuje voda a vzrůstá podíl cukru. Po třech měsících vinaři přistupují k lisování. Bobule mají v této fázi spíše podobu hrozinek. Průběh kvašení je také odlišný od výroby klasických vín, i tato fáze je v případě slámového vína náročnější.

Hotová vína pak vinaři plní do menších lahví. V případě roudnického vinařství jsou to lahve o obsahu 0,2l. Cena slámových vín bývá vyšší kvůli nízké výlisnosti a náročnosti výroby. Všechny hrozny musejí vinaři pravidelně kontrolovat a odstraňovat nahnilé bobule.

A kdy bude možné letošní roudnickou slámovku ochutnat?

„Předpokládám, že na trh toto víno uvedeme nejdříve před Vánoci 2013," dodal Jan Podrábský.