Roudnice n.L. - Novou etapu své historie začne psát letiště v Roudnici. Od prvního listopadu totiž začne fungovat jako mezinárodní. Bude tak prvním v Ústeckém kraji.

Jeho provoz však bude neveřejný. „To znamená, že přílety budou muset být hlášeny 24 hodin předem," vysvětlil ředitel roudnického letiště Vlastimil Dvořák. Přivolaní roudničtí či litoměřičtí celníci pak zajistí odbavení.

Mezinárodní letiště má Roudnici i celému okolí zajistit rozvoj a stát se cílem zejména malých letadel, která v současné době zatěžují letiště v Ruzyni. Výhodou letiště je kromě jiných napojení na dálnici a blízkost hlavního města.

Zahájení mezinárodního provozu však neznamená, že od zítřka začnou nad okolím kroužit cizí letadla. „Je před námi ještě velká spousta práce. Musíme oznámit řadě institucí, že je naše letiště mezinárodní a že jej mohou využívat," popsal Vlastimil Dvořák. Praktický provoz by se měl podle něj začít rozjíždět na jaře příštího roku.

Nejen propagace u průmyslových a jiných subjektů je však hlavním krédem letiště. Vzhledem ke svému mezinárodnímu statutu má velké ambice se rozvíjet, v plánu je například vybudování asfaltové přistávající dráhy o rozměrech 1 400 krát 23 metrů či nového odbavovacího pracoviště. Do roku 2015 by tak na letiště mělo přitéci až 160 milionů korun.

K tomu však jeho vedení potřebuje nejen podporu města, ale i kraje a parlamentu.

Litoměřický Deník 30.10. 2003