Rekonstrukce Aleje 17. listopadu se vedení města jeví jako zásadní záležitost.

Nápravné práce mají být v tomto místě důležité především z hlediska dopravní obslužnosti. „Komunikace už nefunguje jako komunikace. Je problém s dešťovou vodou, veřejným osvětlením a podobně,“ podotkl místostarosta Cihla.

První stavební práce mají v Aleji 17. listopadu začít již koncem tohoto května. Hlavním předmětem rekonstrukce bude zajištění dešťové kanalizace a nová povrchová úprava vozovky. Jedna z hlavních tepen města však dozná i dalších změn. V plánu jsou nové zastávky, přibudou informační tabule, částečně se změní i zeleň.

„Nejdůležitější úpravy zajistí, že se v komunikaci nebude držet dešťová voda. Vymění se i veřejné osvětlení – nahradí jej zcela nové, vyhovující. Informační tabule které přibudou,  se budou podobat těm, které jsou v tuto dobu k vidění na náměstí,“ dodal místostarosta.

Cílem oprav by měla být také vetší bezpečnost. Tu mají zajistit nové přechody a zúžení vozovky. „Bude se tak jezdit pomaleji, komunikace bude tedy bezpečnější,“ upřesnil Michal Cihla.

Oprava ulice vyjde přibližně na 32 milionů korun. Podíl města na této částce činí 6 milionů korun. Zbytek z celé částky zafinancují dotace Evropské unie – Regionální Operační Program Severozápad.

Město rozhodlo o výsledcích některých veřejných soutěží na zajištění příslušných služeb. Vybralo banku, která zajistí zdroj vlastního dofinancování, zná také výherce veřejné soutěže na projektovou dokumentaci, prováděcí projekt a technický dozor investora. Dodavatel realizace z příslušné soutěže teprve vzejde.
Veškeré práce by měly skončit koncem tohoto roku.