Podle průzkumu veřejného mínění občany záchrana pivovaru zajímá, ale přednost dávají jiným prioritám. Rada města na svém posledním zasedání projednala cenové nabídky na vyklízecí práce v pivovaru.

„Část vyčleněného rozpočtu pro tento rok by tak měla být určena k odvozu 100 tun suti. Město nechalo zpracovat statický posudek, jehož součástí je i dokument návrhu opatření pro pořádání jednorázových kulturních akcí," uvedl tiskový mluvčí města Jan Vancl.

V současné době je objekt pivovaru provizorně zastřešen a majitel dělá vše potřebné, aby se zabránilo jeho další devastaci. „Probíhají vyklízecí práce, na které ještě letos naváže odvodnění objektu. V minulém týdnu jsme dostali nabídku od firmy provádějící výškové práce se záměrem rozebrání horní poškozené části komína ve dvoře pivovaru. Jeho zbylá historická část sice není v dobrém stavu, ale zřícení jí nehrozí," informoval Robert Mann, vedoucí odboru místního hospodářství městského úřadu.

Před časem zazněly informace o záměru pořádat v areálu již tento podzim kulturní akce. „Prostory bychom veřejnosti rádi zpřístupnili, avšak prioritou je pro nás bezpečnost návštěvníků. Vedení města vzalo na vědomí informaci o návrhu komise rady měst k budoucímu využití pivovaru a uspořádat první takovou akci již letos na podzim. Pokud se podaří objekt dostatečně zabezpečit, nic nebrání jejímu uskutečnění," přiblížil aktuální situaci místostarosta František Padělek.

Jednou z vizí využití objektu pivovaru je velkokapacitní multifunkční kulturní sál, což je ovšem finančně velmi náročná akce odhadem několika set milionů korun, které město bohužel nemá. Dosud bylo do objektu proinvestováno zhruba 10 milionů korun, letos by to mělo být asi půl milionu.

V minulosti město obdrželo dotaci v řádech stovek tisíc korun na nejnutnější práce od Ústeckého kraje a Ministerstva kultury. Objekt je sice památkově chráněný, ale bohužel není na jmenovitém seznamu památek, na které se vztahují dotace EU.

„Pivovar je zahrnut do dlouhodobého strategického plánu města. Na základě výsledků místního průzkumu veřejného mínění z minulého roku však není otázka rekonstrukce jeho objektu pro občany stěžejním tématem. I z toho důvodu máme pro dalších 10 let jiné priority. Jsme však otevřeni nabídkám investorů, či mecenášů se zájmem vložit finanční prostředky do této památky. Budeme rádi, pokud třeba i touto cestou oslovíme případného zájemce o spolupráci na jeho obnově," dodal místostarosta Padělek.