Občané města by se revitalizovaných parků měli dočkat již brzy. Jeden chce město otevřít ještě letos. V budoucnu by měly přibývat i další úpravy zelených prostranství města.

„Jeden ze dvou parků bychom chtěli revitalizovat ještě do konce roku, a to i přes finanční problémy města. Vše záleží na výsledcích studie, návrzích, ceně," prozradil místostarosta Cihla a dodal: „Do budoucna bych  chtěl, aby se tento postup týkal většiny parků v Roudnici. Jde o to, aby se parky zpřístupnily veřejnosti. To znamená upravit zeleň, umožnit lidem posezení a podobně."

V době, kdy však město ze své kasy splácí přibližně 38 milionů korun za prohraný rozhodčí soud s firmami Rekont spol. s r.o., Stavby Kühn s.r.o. a Ekky stav s.r.o., však vyvstává otázka, zda si Roudnice takové kroky může skutečně dovolit.

Z rozpočtu města v nedávné době odešlo na účet výše zmíněných firem přes 21 milionů korun. Zbytek pohledávky město zaplatilo z kontokorentního úvěru na 20 milionů korun, který pro účel zaplacení dluhu muselo uzavřít. Na revitalizaci prý však prostředky najde.

„Revitalizace bude stát kolem 600 tisíc korun. Tyto peníze bychom někde ještě měli najít. Město má  vyhrazené finance na údržbu. Myslím, že prostředky na revitalizaci parků by mohly využít právě tohoto zdroje," vysvětlil místostarosta Roudnice Michal Cihla.

Požadovanou studii město předloží odboru životního prostředí do poloviny září. Realizace může začít nejdříve koncem vegetačního období. To však znamená, že by se s pracemi mohlo začít již brzy.

„Studie navrhne možnosti přizpůsobení parků potřebám současných návštěvníků a způsob trávení volných chvil aktivním nebo pasivním způsobem. Vymezí hloubku zásahu do vysoké i nízké zeleně," uvádí tisková zpráva města Roudnice nad Labem.

Počítá se s vytvoření kostry parku, odstraněním nevhodných dřevin,  výsadbou stromů, solitérních keřů, navrhne se cestní síť a veřejné osvětlení, doplnění mobiliáře včetně rozmístění klidových a aktivních zón.

Cílem města je podle slov místostarosty vytvořit z parku odpočinkovou zónu ve stylu časů první republiky. V této době byla Roudnice známá svým množstvím zpřístupněných parků.