I když se situace tvářila nadějně, v Litoměřicích stále hrozí riziko onemocnění žloutenkou typu A, takzvanou nemocí špinavých rukou. Ta se objevila letos v srpnu především mezi obyvateli ubytoven, nicméně nakažení nejsou pouze odtud.

„Až do poloviny prosince trvá zvýšený dozor u některých rodin s výskytem žloutenky typu A v Litoměřicích,“ upozorňuje Anna Hrochová z litoměřického městského úřadu. Podle ní však stále není jisté, že tento termín bude konečný.

Nakažení jsou pod stálým lékařským dohledem na infekčních odděleních nemocnice, pacienty s lehčím průběhem nemoci propustili do domácího doléčení.

Z života v litoměřickém Klokánku...
Děti v Klokánku čekají na dárky. Přispět může každý

Od letošního srpna se v Litoměřicích nakazilo celkem 34 lidí, kteří byli s nemocnými v blízkém kontaktu. V sousedním Ústí nad Labem je situace dramatičtější. Tam počet onemocněných stále roste a za stejnou dobu napočítali 237 nemocných.

Právě epidemie v krajském městě úzce souvisí s rizikem nákazy v Litoměřicích. Kvůli neukázněným obyvatelům ubytoven, u kterých ještě nemoc zatím nepropukla, se totiž epidemie může šířit dál.

„Další výskyt žloutenky v Litoměřicích skutečně stále hrozí. To i z toho důvodu, že sledovaní i přes nařízený dozor migrují například z Ústí do Litoměřic a bývají často neukáznění,“ vysvětlila Ladislava Matějíčková z protiepidemického odboru krajské hygienické stanice.

Například na Děčínsku hygienici zaznamenali žloutenku u ženy, která jezdila z Děčína za prací do Ústí nad Labem.

Národní potravinová sbírka proběhla i v litoměřickém Penny Marketu
Litoměřičané byli v potravinové sbírce štědří. Věnovali téměř dvě tuny zboží

Město Litoměřice přikročilo k preventivnímu opatření, kdy po svých zařízeních kontroluje a doplňuje hygienické pomůcky. Onemocnění žloutenkou se v první fázi projevuje příznaky chřipky a mohou se vyskytnout kloubní, kožní nebo nervové projevy.

Další fází je tmavá moč a světlá stolice, v jiném případě zas nemocného k lékaři přivede žluté zbarvení kůže a bělma oka.

„Zvýšené zásady osobní hygieny jsou skutečně na místě, a to nejen kvůli žloutence. V tomto období se velmi rychle šíří také chřipka či jiná virová onemocnění,“ uvedla hygienička Matějíčková.

Ta nabádá každého, kdo zpozoruje některý z příznaků, aby navštívil lékaře. „Nepanikařit, to je nejdůležitější zásada,“ apeluje Matějíčková.

Průmyslová zóna u Preolu se začíná stavět. Buldozér odstraňuje vrstvu úrodné zeminy.
Rostoucí logistický park má svého prvního nájemce