Podle původních plánů měla být Alej 17. listopadu zrekonstruovaná již letos. Realita je  jiná. Stavět se teprve začne. O dotaci by však město přijít nemělo.

„Komplikace byly nejen na straně města, ale také právě na straně poskytovatele dotace ROP Severozápad. Díky vnitřním problémům, které v období tohoto roku v ROPu panovaly, se původní termín posunul," vysvětlil bývalý místostarosta Roudnice nad Labem a současný zastupitel Michal Cihla.

Důvod k dalšímu posunu termínu rekonstrukce je nasnadě. Během letních politických bojů nebylo možné počítat s jakoukoliv možností schválení vítěze výběrového řízení. Zemětřesením na radnici totiž utrpěla právě rada, která nebyla kompletní a nebyla tak schopná schválit potřebné kroky.

„Přes prázdniny rada prakticky nebyla. Proto nemohla schválit výsledek výběrového řízení. To,  že se předpokládaný termín rekonstrukce nestíhá, se vědělo. Proto bylo nutné přistoupit k žádosti o jeho prodloužení," informoval vedoucí odboru majetku a rozvoje města Robert Mann.

Projekt rekonstrukce Aleje 17. listopadu je rozdělený na dvě etapy. První  měla být ukončená do 31. října, druhá do 6. května. ROP Severozápad schválil prodloužení termínu o tři měsíce. V současné chvíli se čeká, zda rada města schválí firmu, která vyhrála výběrové řízení na realizaci prací.

„Čekáme, že v průběhu listopadu či prosince uzavře město s firmou smlouvu. Do 28. prosince by se potom měly práce zahájit fyzicky, a to alespoň přípravné. Do konce roku by se prostě mělo kopnout," dodal Mann.

Celá rekonstrukce má vyjít na 32 milionů korun. Z toho je 6 milionů na městu, zbytek financuje dotace. Roudnice se však topí v dluzích. Ani to prý rekonstrukci dopravní tepny nezastaví. „Česká spořitelna poskytla na tento záměr úvěr ještě předtím, než přišlo rozhodnutí rozhodčího soudu, že musí Roudnice zaplatit 36 milionů. Finanční komplikace by tedy nastat neměly," ubezpečil Robert Mann.

Hlavním předmětem rekonstrukce bude zajištění dešťové kanalizace a nová povrchová úprava vozovky. V plánu jsou nové zastávky, přibudou informační tabule, částečně se změní i zeleň.