I přes sychravé počasí dorazily k radnici a do parku V. Havla stovky lidí. Den boje za svobodu a demokracii byl pro ně příležitostí zavzpomínat na odvahu studentů v letech 1939 i 1989. „Přišli jsme si připomenout nejen to, co se stalo v minulosti, a ty, kteří nám svobodu vybojovali. Jde nám o význam pojmů svobody a demokracie pro nás dnes,“ řekla na akci jednaz jejích organizátorek Zuzana Legnerová.

Vzpomínka se následně skutečně nesla ne tak v pietním, jako spíš v kritickém duchu. Řečníci nejvíc „tepali“ výsledky parlamentních voleb a stávajícího prezidenta Miloše Zemana. Lesníka podnikatel Daniel Pitek kritizoval Zemana za to, že zcela otevřeně spolupracujes režimy, které nedodržují lidská práva.

HAVLŮV ODKAZ ŽIJE

Pitkovi se nelíbí ani to, že volby vyhrála osoba spojená s komunistickým režimem. „Přesto jsem optimistou a myslím si, že Havlův odkaz je živý a že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí,“ uvedl Pitek.

Ani další řečníci nešetřili kritikou. „Věřím, že výsledek posledních voleb není další fází zapomínání a že hodnoty svobody a demokracie nevyměníme za kuřecí separát a koblihy,“ uvedl pedagog Gymnázia J. Jungmanna Petr Bašus.

Zrekonstruovaný dům, který kdysi patřil firmě Oseva, je v dražbě.
Nerudovka je k mání za 29 milionů. Chcete ji?

S obecnější úvahou přišel politický filosof Martin Šimsa. „Pokud občané nesmýšlejí demokraticky, naplní se demokratický paradox, tedy že si demokraticky zvolí diktaturu,“ uvedl Šimsa s tím, že se to stalo v roce 1933 v Německu, v šestačtyřicátémi u nás a nyní lidé volí firemní oligarchii.

„Nenechme se ani opíjet koblihami, ani bavit přihlouplými vulgárními vtipy, ani strašit emigranty,“ vyzval filozof, podle něhož je však demokratická budoucnost navzdory dobovým překážkám otevřená.

Na shromáždění zavítal stejně jako loni i městský zastupitel za hnutí ANO Tomáš Sarnovský. Spojení oslav Dne boje za svobodu a demokracii s invektivami vůči ANO a Babišovi hned v několika projevech ho nepříjemně překvapilo. Podle Sarnovského skupina občanů, kteří se cítí být nositeli jediné pravdy, oslavy privatizovala. Nechápe to zejména proto, že přítomní mluvčí svými tvrzeními podle něj popřeli největší výdobytek sametové revoluce, tedy svobodné volby. „Nelze zpochybnit, že hnutí ANO právě v posledních svobodných volbách zvítězilo,“ zdůraznil Sarnovský.

Nad charakterizováním Babiše jako normalizačního kádra a agenta StB se Sarnovský nepozastavuje. A to i přesto, že se jako osmnáctiletý aktivně účastnil sametové rebelie. „Jsou to vyjádření a protivyjádření, která se objevila v předvolební kampani, ale nepatřík oslavám státního svátku, který přinesl svobodu a demokracii úplně všem občanům,“ řekl zastupitel.

Tunely na dálnici D8 u Prackovic.
Zběsile skrz tunely na dálnici D8? Bez pokuty